Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα θερμοκηπίων στο Κατάρ επιχειρεί να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια χωρών, όπου οι ξηρές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.
Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν θερμοκήπια, που χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό, ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία σε κατάλληλα επίπεδα.
Το Sahara Forest Project συνδυάζει υπάρχουσες τεχνολογίες και τεχνικές, παράγοντας 75 κιλά λαχανικών ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, ποσότητα συγκρίσιμη με την απόδοση των εμπορικών καλλιεργειών στην Ευρώπη. Η μόνη διαφορά είναι ότι το SFP απαιτεί μόνο ηλιακό φως και θαλασσινό νερό.
Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός: στο ένα άκρο του θερμοκηπίου στάζει νερό πάνω από μια ειδική κουρτίνα, ώστε ο αέρας να το διοχετεύει σε όλα τα φυτά. Στο άλλο άκρο βρίσκεται ένα δίκτυο από σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνάει κρύο θαλασσινό νερό. Μέρος της υγρασίας στο χώρο συσσωρεύεται στους σωλήνες παρέχοντας μια πηγή πόσιμου νερού.
Ωστόσο, ο ψυχρός και υγρός αέρας που διαφεύγει από το θερμοκήπιο ενθαρρύνει την ανάπτυξη φυτών και στον εξωτερικό χώρο, ακόμη και σε συνθήκες ερήμου. Τοποθετώντας ειδικούς μηχανισμούς για να μειώσουν τις εξωτερικές θερμοκρασίες, οι εμπνευστές κατόρθωσαν να καλλιεργήσουν μεταξύ άλλων κριθάρι και ρόκα.
Στο θερμοκήπιο χρησιμοποιούνται επίσης ηλιακά παραβολικά κάτοπτρα για τη θέρμανση του υγρού που περνάει από τους σωλήνες βράζοντας νερό, ο ατμός του οποίου τροφοδοτεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτός λοιπόν από ρεύμα για τη λειτουργία των συστημάτων ελέγχου και των αντλιών του, το θερμοκήπιο χρησιμοποιεί το πλεόνασμα για την αφαλάτωση του νερού και τη διοχέτευσή του πίσω στα φυτά.
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS