Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Θεσσαλονίκη και Σκόπια: Νότια και Βόρεια “Μακεδονία”

Σιδηροπούλου Νένα

Φοιτήτρια Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Αν.Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού ΚΕ.ΑΣ.Μ.

Η ελληνική καταγωγή της Μακεδονίας ιστορικά υφίσταται δίχως αμφιβολίες και διχογνωμίες ισχύουσες. Οι σχετικά πρόσφατοι στον ιστορικό χρόνο και χώρο Σκοπιανοί δεν αμφισβητούν την αρχαία ελληνική Μακεδονία, αλλά το όνομά της λόγω γεωγραφικής θέσης.

Ας τα πάρουμε, όμως, τα γεγονότα από την αρχή. Η Ελλάδα του αρχαίου κόσμου σύνορα – με το σύγχρονο όρο – δεν είχε. Τα σύνορα ήταν ρευστά, γιατί ήταν η ίδια η φύση, μέρη που δεν μπορούσε να φτάσει και να πατήσει ο άνθρωπος, με αποτέλεσμα να τα θεωρεί ξένους τόπους. Σε περίπτωση που τα σύνορα δεν ήταν φυσικό εμπόδιο, τα σύνορα είχαν τους προστάτες – φρουρούς της εκάστοτε περιοχής. Αυτός είναι σημαντικός λόγος, που δυσχαιρένει τον ακριβή καθορισμό των συνόρων της Μακεδονίας.

Διαφορετικά ήταν τα σύνορα τα χρόνια του Φιλίππου Β’, του Μ.Αλεξάνδρου, κατά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την τουρκοκρατία, πριν και μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και άλλα σήμερα. Επομένως, γεωγραφικά και ιστορικά η Μακεδονία ήταν ευρεία περιοχή, η οποία περιλάμβανε και την περιοχή των Σκοπίων. Τα σημερινά Σκόπια ήταν κομμάτι της Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι και την τουρκοκρατία. Οι γεωγραφικές ακτές αλλάζουν,
όσο τα ιστορικά γεγονότα κυριαρχούν στις εκτάσεις. Αυτό συνέβη και στη Μακεδονία όλους αυτούς τους αιώνες.

Ενώ γεωγραφικά συνέβαιναν αυτά, Πολιτιστικά πάλι η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο μακεδονικός πολιτισμός ήταν καθαρά ελληνικός, επειδή τη γλώσσα την έδωσαν ελληνική στους Μακεδόνες. Τι μιλούν, λοιπόν, οι λαοί; Με ποια κουλτούρα μεγαλώνουν τα παιδιά; Ποιο lifestyle υιοθετούν οι Μακεδόνες και ποιο οι Σκοπιανοί; Ίδιο δεν είναι σίγουρα και το μακεδονικό δεν μπορεί παρά να είναι ελληνικό, γιατί εκεί ανήκει από πάντα.

Στη Μακεδονία ήρθαν και εγκαταστάθηκαν κύματα Ελλήνων προσφύγων από Μικρά Ασία και Πόντο. Έλληνες τους δέχτηκαν, όχι Σκοπιανοί. Τα παιδιά των προσφύγων σε ελληνικά σχολεία πήγαν, μιλούσαν ελληνικά, μεγάλωσαν στη Μακεδονία με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Πότε μίλησαν οι Σκοπιανοί ελληνικά; Ποιο παιδί από τα Σκόπια ανετράφη με τον ελληνικό πολιτισμό; Η βουλγαροσερβική, σλαβική γλώσσα των Σκοπιανών κάθε άλλο παρά ελληνική δεν είναι. Ας μιλήσει ένας Σκοπιανός τουρίστας τη μητρική του γλώσσα με έναν Έλληνα. Μακάρι να συνεννοηθούν στα αγλλικά.

Δεν χρειάζεται να έχουν πατριωτικά και εθνικά συμφέροντα οι Έλληνες για να υποστηρίξουν ότι είναι διαφορετικός λαός από τους Σκοπιανούς. Σήμερα η ιστορία είναι αυτή. Αύριο θα είναι άλλη. Μέχρι τότε ο κάθε άνθρωπος είναι καλό για τον ίδιο και την κοινωνία να γνωρίζει που γεννήθηκε, με ποιους μεγάλωσε, ποια γλώσσα μιλάει, ποιον πολιτισμό έμαθε και ποιους νέους τόπους μπορεί να ανακαλύψει ταξιδεύοντας. Τα σύνορα για νέους προορισμούς είναι ανοιχτά.

Ας δούμε τι συμβαίνει. Ας ξέρουμε οι Μακεδόνες, αν τύχει να βρεθούμε στα Σκόπια, ότι κουβαλάμε τον ελληνικό πολιτισμό. Πάνω απ’ όλα, όμως, κουβαλάμε την ανθρωπιά και δείχνουμε ευγένεια στο διαφορετικό, αρκεί ν’ αξίζει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων