Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

“Θολό το τοπίο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης”

Φόβους για το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μετά και την αποχώρηση του Δημήτρη Εϊπίδη, αλλά και τις εξαγγελίες του νέου προέδρου, Γιάννη Σμαραγδή. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Θολό είναι το τοπίο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρά την ανακοίνωση εκ μέρους του προέδρου του Δ.Σ., κ. Γιάννη Σμαραγδή, πως επανέρχεται το Ελληνικό Τμήμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο κ. Σμαραγδής υποστήριξε πως επιθυμεί την επιστροφή των ελληνικών ταινιών και του ελληνικού κινηματογραφικού κόσμου στο φεστιβάλ, με τη δημιουργία ενός ισχυρού ελληνικού τμήματος, μέσα στο πλαίσιο ενός λαμπρού διεθνούς φεστιβάλ. Βέβαια, αυτό που δεν είπε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν από που θα εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους σε μια εποχή που η κρατική χρηματοδότηση έχει διακοπεί εντελώς. Επίσης δεν μας εξήγησε, πως θα προωθήσει την υλοποίηση της ιδέας του, αφού η θητεία του λήγει μέσα στον Αύγουστο!

Την ίδια ώρα κενή παραμένει η θέση του διευθυντή μετά την παραίτηση –λόγω λήξης της θητείας του- του κ. Δημήτρη Εϊπίδη. Ο κ. Εϊπίδης υπέβαλλε τον περασμένο Μάρτιο την παραίτηση του, όπως του είχε ζητηθεί, ώστε να καταλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν έγινε, ούτε προκηρύχθηκε η θέση, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μία κόντρα ανάμεσα στους δύο άνδρες, με τον κ. Σμαραγδή να υπόσχεται επαναφορά του ελληνικού τμήματος, χωρίς να εξηγεί το πως και τον κ. Εϊπίδη να υποστηρίζει πως έπραξε ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό κινηματογράφο”.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι “οι διευθύνοντες το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, υποβάθμισαν με τις αποφάσεις τους το ελληνικό τμήμα εξαναγκάζοντας επί της ουσίας τους φορείς και τους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου σε σιωπηρή αποχώρηση”. “Από τη μια το ελληνικό τμήμα, το οποίο παρά τα ευχολόγια, διολισθαίνει προς το Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, από την άλλη η οικονομική κρίση η οποία υπονομεύει ακόμη και τη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης, συνθέτουν ένα όχι ιδιαίτερα αισιόδοξο σκηνικό” τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Πολιτισμού να προσκαλέσει σε διάλογο τον κινηματογραφικό κόσμο και να πάρει υπόψη τις προτάσεις του για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων