Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Ισπανία: Στην αγκαλιά των δικών τους οι δύο απαχθέντες δημοσιογράφοι (ΦΩΤΟ)

Η στιγμή που ο Ισπανός δημοσιογράφος της εφημερίδας El Mundo, Χαβιέ Εσπινόζα, συναντά το παιδί του έπειτα από την απαγωγή του από την Αλ Κάιντα στη Συρία, προκαλεί ανατριχίλα.

Τα λεπτά της επανένωσης των οικογενειών του Εσπινόζα και του ανεξάρτητου φωτογράφου, Ρικάρντο Γκαρθία Βιλανόβα, είναι τόσο έντονα που οι παγωμένες φωτογραφίες τους και μόνο μεταφέρουν το κλίμα που κυριάρχησε στη βάση της αεροπορίας Τορεχόν ντε Αρντόθ, στη Μαδρίτη. «Ευχαριστούμε όλους όσους νοιάστηκαν για εμάς και έκαναν τα πάντα για να επιστρέψουμε στο σπίτι. Είμαστε πολύ καλά», δήλωσαν από κοινού οι δύο απαχθέντες από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε στις 16 Σεπτεμβρίου κοντά στα τουρκικά σύνορα τη στιγμή που ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα ύστερα από δύο εβδομάδες παραμονής στη Συρία. Με δάκρυα και σφιχτές αγκαλιές τους υποδέχθηκαν οι συνάδελφοί της στην ισπανική εφημερίδα κι εκείνοι ανταποκρίνονταν κάπως αμήχανα και σαστισμένα στην εκδήλωση αγάπης.

Δε μπορούσαν να πουν πολλά, αλλά η έκφραση στο εμφανώς αδυνατισμένο και χαραγμένο από την αγωνία πρόσωπό τους φανέρωνε αυτά που ένιωθαν βαθιά μέσα τους: ευγνωμοσύνη, χαρά, ηρεμία, αλλά και όσα έζησαν το περασμένο διάστημα, βουτηγμένοι στο φόβο, την απόγνωση.

Τη χαρά, όμως, διαδέχεται η ανυπομονησία για μία ανάλογη ευτυχή κατάληξη στην υπόθεση ομηρίας τεσσάρων Γάλλων δημοσιογράφων, οι οποίοι κρατούνται στη Συρία τους τελευταίους εννέα μήνες. Ο Ντιντιέ Φρανσουά, δημοσιογράφος του Europe 1 radio και ο φωτογράφος Εντουάρντ Ελιάς απήχθησαν βόρεια του Χαλεπίου στις 6 Ιουνίου του 2013. Ο Νικολά Ενά δημοσιογράφος για την εβδομαδιαία Le Point και ο Πιέτρ Τορές, ανεξάρτητος φωτογράφος, απήχθησαν δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Ιουνίου στην επαρχία Ραγκά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων