Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ισχυροποιούνται ενεργειακά οι ΗΠΑ

Γράφει η Αγγελική Μπίτη, διεθνολόγος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το Σάββατο την ενίσχυση του αμερικανικού έθνους, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται πλέον ενεργειακά από εξωτερικούς προμηθευτές. Ακόμα, τόνισε και τη μείωση των επιπέδων της ρύπανσης από τον αμερικανικό λαό, ο οποίος μολύνει λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ομπάμα είπε ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία είκοσι χρόνια που οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερη ενέργεια από εκείνη που αγοράζουν από άλλες χώρες και προβλέπει περαιτέρω ισχυροποίηση του ενεργειακού τομέα των ΗΠΑ.

«Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία» υπογράμμισε.

Βέβαια, η συγκεκριμένη δήλωση δεν ήρθε τυχαία, δεδομένου ότι η συζήτηση στα media είχε για αρκετές εβδομάδες απασχολήσει αρνητικά η ψήφιση του νόμου για το σύστημα Υγείας. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες περιπέτειες των ΗΠΑ και την στάση πληρωμών που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, η πολιτική θέση του Ομπάμα ήταν σε μια κρίσιμη καμπή.

Με τη δήλωση του αυτή, λοιπόν, δείχνει τη δυναμική του και προσπαθεί να ανατρέψει το κλίμα. Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι μια δήλωση κόλαφος τη στιγμή που στον υπόλοιπο πλανήτη, με πρώτους του ευρωπαίους να προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία .

Οι ΗΠΑ λοιπόν φτάνουν στο τοπ της παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο και καταφέρνουν το αμερικάνικο όνειρο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ, παρήχθησαν 7,7 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις εισαγωγές τους από το 1995.

Σύμφωνα με δήλωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) καμία χώρα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, στο κοντινό μέλλον. Η συνταγή της επιτυχίας περνά, αναμφίβολα και από το σχιστόλιθο και το σημαντικό έδαφος που κερδίζει ως εναλλακτική και αρκετά φτηνή πηγή ενέργειας.

Γύρω στο 2017 οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου, ξεπερνώντας την Σαουδική Αραβία και καθαρά μια χώρα εξαγωγής αργού πετρελαίου γύρω στο 2030. Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο πρώτος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο γύρω στο 2015, ξεπερνώντας έτσι και τη Ρωσία», σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεσίας.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις και τα στοιχεία που δόθηκαν φέρνουν τις ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά στην κυριαρχία τους στην διαμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη με σημαντικές συνέπειες για τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία ισχύος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων