Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Ιταλοκινεζικός αρραβώνας «ηλεκτρίζει» και την Ελλάδα

Στην Αθήνα ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη με τους τέσσερις υποψήφιους αγοραστές, δηλαδή την ιταλική Terna, την China State Grid, τη βελγική Elia και το καναδικό fund PSP να έχουν αποκτήσει πλέον πρόσβαση στο virtual data room για το due diligence.

Την ίδια ώρα στο διεθνή τύπο δημοσιεύθηκε η είδηση ενός ιταλοκινεζικού αρραβώνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από τις δυο εταιρίες φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανή η απόκτηση από την China State Grid ενός σημαντικού ποσοστού στην ιταλική Terna. Η πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινεζική εταιρία θα αποκτήσει ποσοστό της τάξης του 10 -14 % στην Terna. Σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ιταλού Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η CDP, δηλαδή το ταμείο παρακαταθηκών της Ιταλίας, με ποσοστό 30%. Εφόσον ιταλοκινεζικός αρραβώνας εξελιχθεί σε γάμο η China State Grid, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, με τη CDP να περιορίζεται στο 16% έως 20% των μετοχών της Terna.

Όπως είναι φυσικό η Αθήνα παρακολουθεί τις ζυμώσεις που γίνονται σε Ρώμη και Πεκίνο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν και είναι εξαιρετικά πρόωρο να πει κανείς με βεβαιότητα ότι οι δυο εταιρίες θα συνεργαστούν τελικώς και θα καταθέσουν κοινή πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ, οι εξελίξεις δείχνουν ότι τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ιταλοί αναπτύσσουν μια στρατηγική και το ενδιαφέρον τους για τον ΑΔΜΗΕ δεν είναι τυχαίο.

Άλλωστε η μεγαλύτερη εταιρεία ενεργειακών υποδομών της Κίνας (China State Grid), επιδιώκει να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο ενός από τους κυριότερους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας (Terna), ενώ και οι δυο ενδιαφέρονται για τον ΑΔΜΗΕ. Η ενεργειακή αγορά αλλάζει και η ελληνική εταιρία βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων