Γράφει η Αγγελική Μπίτη, διεθνολόγος
Παρά την έμφυτη προσοχή του και τα υγιή πολιτικά του ένστικτα του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χρησιμοποιεί το μέλλον της χώρας του για να κερδίσει εντυπώσεις. Τον Ιανουάριο, στην περίφημη ομιλία του, κάλεσε σε μια εφʼ όλης της ύλης επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποσχέθηκε να θέσει το αποτέλεσμα για ένα δημοψήφισμα με την απλή ερώτηση παραμονή ή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το τέλος του 2017 ,με την προϋπόθεση το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές που αναμένονται για το 2015.
Όπως αναφέρει το Foreign Affairs,μια βρετανική έξοδος από την ΕΕ είναι πλέον πιο πιθανή από ποτέ – και αυτό θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν το Λονδίνο αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν θα είναι το αποτέλεσμα μιας ορθολογικής πολιτικής ή οικονομικής ανάλυσης. Στη Μεγάλη Βρετανία ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα καζάνι που βράζει, με έντονες εκδηλώσεις απέχθειας για κάθε τι ευρωπαϊκό και με ιδιαίτερη κριτική για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, το κέντρου λήψεων των «ευρωπαϊκών αποφάσεων».
Ακόμα με την πρόσφατη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες είναι οι φωνές που προσκολλούνται στην παραδοσιακή έννοια της βρετανικής εθνικής κυριαρχίας.
Τα εν λόγω σενάρια για αποχώρηση βρίσκονται καθημερινά στα πρωτοσέλιδα δεξιών εφημερίδων, οι οποίες παίζουν με τους φόβους των ψηφοφόρων με δηλητηριώδη σχόλια και ιδιαίτερα ανησυχητικούς τίτλους, όπως “Η ΕΕ θέλει να συγχωνεύσει Ηνωμένο Βασίλειο με τη Γαλλία » και « ΕΕ θα αρπάξει το αέριο της Βρετανίας », τα οποία εμφανίστηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα Daily Express.
Τι να περιμένουμε, λοιπόν, αν ο βρετανικός λαός ψηφίζει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα ;Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ποια θα είναι η «ειδική σχέση» που το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να διατηρήσει με την ΕΕ; Και πώς θα μπορούσε η οικονομική ζημία να περιοριστεί στο ελάχιστο;
Αυτά τα ερωτήματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για τις βρετανικές επιχειρήσεις , η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στις ενιαία αγορά της . Οχτώ στους δέκα κατασκευαστές στη Βρετανία θα επέλεγαν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα, σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτώβριου, και πραγματοποιήθηκε για το μεγαλύτερο εμπορικό όργανο του κατασκευαστικού τομέα (EEF).
Η απώλεια την πλήρης πρόσβασης στην ενιαία αγορά θα ήταν οικονομικά επιζήμια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν το ήμισυ του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγεται με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.ʽOπως αναφέρει το Reuters μεγάλοι επενδυτές , όπως η Goldman Sachs και η Nissan απεύχονται μια έξοδο της Βρετανία από την ενιαία αγορά.
Η απόφαση για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση , πιθανότατα θα προκαλούσε μια πολιτική κρίση και μια μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Με έντονες συνέπειες στις επενδυτικές ροές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα κρατικά ομόλογα και την σταθερότητα της στερλίνας .
Στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο βρετανικός λαός θα είναι θετικά διακείμενος να εγκαταλείψει την ΕΕ ,αν γινόταν αύριο δημοψήφισμα . Ας ελπίσουμε ότι ,η προοπτική ενός οδυνηρού «διαζυγίου» , μπορεί να ανακάμψει το ευρωσκεπτικιστικό κύμα. Ειδικά, σε μια περίοδο που η οικονομική αλληλεξάρτηση των κρατών είναι έντονη, με πρόσφατη απόδειξη την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, που μια τραπεζική πτώχευση στις ΗΠΑ οδήγησε σε κρίση χρέους των ευρωπαϊκών χωρών. Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει σημαντικές και δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου.