Ως θετικά εκτιμά τα στοιχεία για συνεργασίες και επενδύσεις σε επίπεδο venture capitals, με τη συμμετοχή ισραηλινών επιχειρηματιών και επενδυτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και της επιχειρηματικής αποστολής στο Ισραήλ. Σημειώνει ότι το Ισραήλ κατατάσσεται στην 20η θέση μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 184,8 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε επιστρέφοντας από το Ισραήλ, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη «όταν η εξωστρέφεια -εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες- αντιστοιχούν στο 28% του ΑΕΠ της χώρας, αντιλαμβάνεται κάνεις, πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και περαιτέρω αύξηση του εξωτερικού μας εμπορίου».
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, «είναι ενδεικτικό το γεγονός της δίψας για διεθνοποίηση και εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και ρευστότητας» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συνδέσμου, πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα ΙΙ ως τις 10 Οκτωβρίου που έληγε η σχετική προθεσμία. Αντίστοιχα, μεγάλη ζήτηση συμμετοχής εκδηλώνεται από επιχειρήσεις όλης της επικράτειας για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιδοτούμενης Συμβουλευτικής και Mentoring, που υλοποιούν οι σύνδεσμοι εξαγωγέων της χώρας με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Πάντως, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Αύγουστο κατεγράφη η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε σύγκριση μηνός τρέχοντος και περασμένου έτους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του έτους.
Η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7% τον περασμένο Αύγουστο αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας, ξεπερνώντας το -5,6% της υποχώρησης που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε η κρίση στην Κύπρο. Μάλιστα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη -7,6% αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των εξαγωγών τα πετρελαιοειδή προϊόντα.