Η Ρωσο–Ουκρανική κρίση φαίνεται ότι δεν θα είναι «αναίμακτη» για την ελληνική οικονομία.
Η ανησυχία των εξαγωγέων είναι έκδηλη, καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας φθάνουν τα 7,5 δις ευρώ ετησίως και οι συνέπειες, από την απορρύθμιση τους θα διατρέξουν το σύνολο της οικονομίας.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προειδοποιητικές απορρίψεις φορτίων φράουλας από την Ελλάδα και ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδάκινου.
Η Ρωσία αποτελεί την 20η καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ οι Ρώσοι τουρίστες είναι από τους καλύτερους πελάτες της ελληνικής αγοράς με μέση κατά κεφαλή δαπάνη 800 ευρώ.
Η Έλληνες γουνοποιοί εξαρτώνται άμεσα από την αγορά της Ρωσίας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για αύξηση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία με δεδομένο ότι η Ρωσία αποτέλεσε τη διέξοδο της Ελλάδας στην προμήθεια αργού πετρελαίου, μετά τις εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, ενώ είναι ο βασικός προμηθευτή μας σε φυσικό αέριο.
Οι Έλληνες εξαγωγείς ανησυχούν και ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών άμεσης επίλυσης της κρίσης ώστε να αποτραπεί «εμπορικός πόλεμος» Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας. Εκτιμούν δε, ότι είναι αναγκαίο εναλλακτικό σχέδιο δράσης, με διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών που διατηρούν ειδικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως η Σερβία και η Μολδαβία.
Υποθέτουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ακούει τις καμπάνες του κινδύνου που ηχούν.