Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Καζάνι που βράζει η ύπαιθρος

Καζάνι που βράζει θυμίζει τούτες τις ημέρες η ελληνική ύπαιθρος, με τον αγροτικό κόσμο να μην πιστεύει στα αυτιά του για όλα όσα του ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και να ετοιμάζεται για μαζικές κινητοποιήσεις. Και άδικο δεν τους δίνεις…Διότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων κι όχι μόνο, δείχνουν να είναι εκτός ….κλίματος, καταδεικνύοντας με μάλλον ξεκάθαρο τρόπο πως το οικονομικό επιτελείο δεν γνωρίζει ούτε από καλλιέργειες, ούτε από μαντριά (αν και θα έπρεπε φυσικά).

Έτσι λοιπόν, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1… Πριν βιαστεί να μιλήσει κανείς για κέρδη κι επιδοτήσεις από τις καλλιέργειες, καλό θα ήταν να λάβει υπόψη του, μια σειρά από απρόβλεπτους παράγοντες που μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω. Πέρυσι μπορεί να «πνιγήκαμε» στο λάδι, φέτος όμως η ελαιοπαραγωγή είναι να την κλαις…Όπως για κλάματα ήταν και η φετινή συγκομιδή σε ροδάκινα κ.τ.λ. αφού οι χαλαζοπτώσεις στη Βόρειο Ελλάδα έκαναν το θαύμα τους.

Κατά τρόπο ακατανόητο γίνονται όμως κι άλλοι διαχωρισμοί. Έτσι για παράδειγμα η ίδια καλλιέργεια, με το ίδιο κόστος παραγωγής και την ίδια ακαθάριστη πρόσοδο επιβαρύνεται διαφορετικά, σύμφωνα με το διαμέρισμα, την περιοχή που ευρίσκεται η καλλιεργούμενη έκταση. Η ίδια επίσης καλλιέργεια με τα ίδια έσοδα-έξοδα, φορολογείται διαφορετικά, εάν το αγροτεμάχιο προσεγγίζει επαρχιακή ή εθνική οδό η θάλασσα, σαν να ισχύει το δεδομένο ότι η καλλιέργεια, που βλέπει εθνική οδό ή θάλασσα είναι πιο αποδοτική ή έχει λιγότερα έξοδα!!!

Για να μη μιλήσει κανείς για την φορολόγηση των λεγόμενων αγροτικών “παγίων”, δηλαδή αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (λέγε με σε απλά ελληνικά μαντριά)….Διότι στην Ελλάδα μη φανταστεί κανείς ότι ως επι τω πλείστον θα συναντήσει εγκαταστάσεις όμοιες με αυτές που μπορεί να βλέπει σε ντοκυμαντερ …

Από τα ωραία των προωθούμενων σχεδιασμών είναι ότι δεν προβλέπεται καμία διάκριση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους ετερο-επαγγελματίες. Όπερ σημαίνει ότι έτσι και σου έχει τύχει κάνα κτήμα στο χωριό (έχεις δεν έχεις έσοδο από αυτό) την πάτησες….

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων