Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Κλούνεϊ εναντίον δημάρχου Λονδίνου για Γλυπτά: «Μιλάει το ουίσκι, ας δει λίγο τι λέει η UNESCO»

Αφοπλιστική ήταν η απάντηση που επεφύλαξε στον Μπόρις Τζόνσον, ο Τζορτζ Κλούνεϊ αποκαθιστώντας την τάξη μετά τη σύγκριση που του έκανε ο δήμαρχος Λονδίνου με τον Χίτλερ.

Η κόντρα των δύο ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού για το δίκαιο αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Eίπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δηλώσεις του δημάρχου: «Είμαι μεγάλος οπαδός του δημάρχου και είμαι σίγουρος ότι ο αξιότιμος φίλος μου δεν είχε καμία πραγματική πρόθεση να με συγκρίνει με τον Χίτλερ. Θα το αποδώσω σε μια μεγάλη σχετικά δόση υπερβολής μετά την κατανάλωση μερικών ποτηριών ουίσκι. Έχω βρεθεί στην ίδια θέση μία ή δύο φορές, γι΄ αυτό δεν κρατώ καμιά κακία».

Πρόσθεσε δε για το επίμαχο θέμα: «Όταν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα, κι όχι φανταστικές ιστορίες, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να εξετάσει τις αποφάσεις της UNESCO τις οποίες επικυρώνουν όλες οι πλευρές. Ένα έθνος που έχει καταλάβει ένα άλλο δεν μπορεί να πουλήσει την εθνική κληρονομιά της χώρας που κατακτά.

Το σημαντικό είναι πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκολλήθηκαν διά της βίας από το μνημείο από τους Τούρκους κατακτητές και πουλήθηκαν. Ήταν ένα ενιαίο μνημείο που έσπασε σε κομμάτια. Θα ήταν σαν να γινόταν κομμάτια το άγαλμα του Δαβίδ και το κεφάλι να πωλούνταν στην Αγγλία, το χέρι στο Βατικανό και ο κορμός του στο Met».

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλά κομμάτια από αυτό το μνημείο σχεδόν σε κάθε χώρα και η συζήτηση για την επιστροφή τους θα έπρεπε γίνει σε κάθε μια εξ αυτών. Το καλύτερο όμως θα ήταν να αρχίσει η συζήτηση από το μέρος όπου υπάρχουν τα πιο εμφανή αντικείμενα. Όταν ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση οι Βρετανοί, τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της επιστροφής τους. Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί το παράδειγμά τους. Αν θέλουμε να μιλάμε με γεγονότα. Αυτά είναι τα γεγονότα. Αλλά ίσως είναι πιο εύκολο να με συγκρίνει με τον Χίτλερ».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων