Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,4% για το 2020

Οι επενδύσεις και η κατανάλωση δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία προχώρησε σήμερα σε μικρή αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για τη ανάπτυξη το 2020, ενώ και το 2019 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, παρά τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,4% και του χρόνου κατά 2,0%. Στις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου η Κομισιόν εκτιμούσε την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% το 2020 και 2,0% το 2021. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά.

Τα οριστικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2019 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat τον Απρίλιο με την Κομισιόν να εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,2% έναντι 1,9% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο κεφάλαιο της έκθεση που αναφέρεται στην Ελλάδα η Κομισιόν επισημαίνει ότι παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτικός, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα. Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.

Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν από την ελληνική κρίση, ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.

Τέλος, η Επιτροπή προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθεί φέτος 0,7% και του χρόνου 0,9%, δηλαδή σαφώς κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος και του χρόνου. Τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης είχε προβλέψει η Κομισιόν και τον Νοέμβριο.

Πηγή: naftemporiki.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων