Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Κουβέλης: Αυξάνεται η πιθανότητα «ατυχήματος» με την Τουρκία στο Αιγαίο

Για αυξημένο κίνδυνο «ατυχήματος» στο Αιγαίο έκανε λόγο ο Φώτης Κουβέλης στον Guardian.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε στη βρετανική εφημερίδα ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά παραβιάσεων από τουρκικές δυνάμεις από αέρος και θαλάσσης με την Άγκυρα να στέλνει πολεμικά πλοία στις δυτικές ακτές της.

«Πολλά πλοία μεταφέρθηκαν στην περιοχή και μιλούμε για μαχητικά αεροσκάφη που κινούνται με τρελές ταχύτητες, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος», τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν τα «αυστηρότερα δυνατά» μέτρα για την προστασία οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που ήλθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα τους και οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη, στον απόηχο των απειλών του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του θα απαγάγουν και θα «πακετάρουν» τους οκτώ πίσω στην Τουρκία για να δικαστούν.

«Εφαρμόζουμε τα μέγιστα δυνατά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους σε μέρος που για προφανείς λόγους θα κρατηθεί μυστικό. Δεν ξεχάσαμε τι έγινε στην περιοχή μας πριν λίγους μήνες», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στην απαγωγή από τις τουρκικές μυστικές στο Κόσοβο έξι Τούρκων πολιτών, που η Άγκυρα κατηγορεί ως οπαδούς του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Τον Απρίλιο το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε τη χορήγηση ασύλου σ’ έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και αναμένονται ανάλογες αποφάσεις ότι θα βγουν οι ετυμηγορίες για τις υπόλοιπες υποθέσεις.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, που εφαρμόζει τους νόμους της ΕΕ, τους διεθνείς νόμους. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, πρέπει να το ακούσουμε», είπε ο Φ. Κουβέλης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων