Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Μένουν ‘εκτός’ στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές θα εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών εντός της εβδομάδας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει αντιταχθεί και στην κυβερνητική επιλογή να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές με τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών την πρώτη Κυριακή, οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στους δήμους που είναι εγγεγραμμένοι, οπότε οι ετεροδημότες θα πρέπει να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σε όσους δήμους η διαδικασία περάσει σε δεύτερο γύρο, θα υπάρχει το παράδοξο να μπορούν οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για ευρωεκλογές και παράλληλα να πρέπει να μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικές αρχές.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών την πρώτη Κυριακή οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στους δήμους που είναι εγγεγραμμένοι, οπότε οι ψηφοφόροι που είναι ετεροδημότες θα πρέπει να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σε όσους δήμους θα κριθεί η εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχών τη δεύτερη Κυριακή τότε θα υπάρχει το «παράδοξο» να μπορούν οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για ευρωεκλογές και παράλληλα να πρέπει να μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικές αρχές.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθηνών που έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Καλαμάτα, με το ισχύον καθεστώς, τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα στηθούν οι κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές σε ειδικά τμήματα ετεροδημοτών στην Αθήνα και παράλληλα θα έπρεπε να μετακινηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ψηφίσει τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη της επιλογής του. Μεταξύ των δύο επιλογών εκτιμάται ότι οι εκλογείς θα προτιμήσουν τις κάλπες των ευρωεκλογών και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κυβέρνηση θα προτείνει τη συγκεκριμένη διάταξη με την αιτιολογία ότι προσαρμόζει την εκλογική διαδικασία στις ανάγκες που δημιουργεί η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων