Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Μαναβική made by… Panasonic, Toshiba και Fujitsu

Η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός αναγκάζει, όπως φαίνεται, τους ιαπωνικούς κολοσσούς της Τεχνολογίας να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να στραφούν σε παραγωγή όχι περαιτέρω τηλεοράσεων ή smartphones, αλλά λαχανικών και οπωροκηπευτικών. Έτσι, λοιπόν, τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Fujitsu άρχισε να πωλεί τα λάχανα που παράγει στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου στο Βακαμάτσου, ενώ και η Toshiba ανακοίνωσε ότι αρχίζει να καλλιεργεί λαχανικά σε εργοστάσιο κοντά στο Τόκιο το οποίο κάποτε παρήγαγε floppy disks και είναι αχρησιμοποίητο εδώ και δύο χρόνια.

Το εργοστάσιο της Fujitsu στο Βακαμάτσου παρήγαγε μέχρι πέρυσι ημιαγωγούς για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ωστόσο, οι εργαζόμενοι πλέον ενημερώθηκαν θα αρχίσουν να καλλιεργούν λάχανα. Όπως αναφέρεται η εφημερίδα, η ιαπωνική βιομηχανία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, πολλά εργοστάσια έκλεισαν ή έμειναν ανενεργά και αυτή η στροφή ήταν ελαφρώς μονόδρομος.

Όμως, δεν είναι μόνο οι δύο αυτές εταιρείες που θα στραφούν στον πρωτογενή τομέα, καθώς η Panasonic θα αρχίσει σύντομα να παράγει σπανάκι και άλλα λαχανικά σε θερμοκήπια που θα ελέγχει με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ η Sharp ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για την καλλιέργεια φράουλας στο Ντουμπάι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει αυτή την στροφή. Καθώς στην αγροτική αγορά της Ιαπωνίας κυριαρχούν οι ηλικιωμένοι αγρότες με μικρά κομμάτια γης, το κόστος τροφίμων είναι ακριβό, κάτι που μπορεί να διορθωθεί αν μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσού στραφούν στις καλλιέργειες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων