Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Μαρίν Λεπέν: Πατριωτικό καθήκον είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, το οποίο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενδέχεται να καταλάβει τη δεύτερη ή ακόμη και την πρώτη θέση στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε τους Γάλλους να υπάρξει μια συντριπτική ψήφος για «περισσότερη Γαλλία και λιγότερη Ευρώπη».

Σύμφωνα με τα nea.gr, μιλώντας σε μια συγκέντρωση του FN για την Πρωτομαγιά η Λεπέν κατηγόρησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) ότι έχουν ξεπουληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Γάλλοι έχουν απολέσει τον έλεγχο της τύχης τους: των συνόρων τους, του νομίσματός τους και των οικονομικών τους», υποστήριξε η Λεπέν, η οποία θέλει η χώρα της να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να διεξαγάγει δημοψήφισμα με το ερώτημα της αποχώρησης από την ΕΕ. «Οι πολίτες πρέπει να γίνουν κύριοι της μοίρας τους», είπε.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιμεταναστευτικό και ξενοφοβικό κόμμα, το οποίο πέτυχε σημαντικές νίκες στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, δίνει μάχη με το UMP για την πρώτη θέση στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το FN να κερδίζει έως και 20 έδρες στο ΕΚ, από 3 σήμερα.

Ωστόσο εάν η συμμετοχή είναι χαμηλή αυτό θα μπορούσε να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Λεπέν να δει το κόμμα της να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ευνοώντας τα μεγάλα κόμματα, που έχουν φιλοευρωπαϊκές θέσεις.

«Μην πέσετε στη θανάσιμη παγίδα της αποχής», προειδοποίησε η Λεπέν τους Γάλλους, μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του FN οι οποίοι συγκεντρώθηκαν παρά τη βροχή έξω από την Όπερα Γκαρνιέ ανεμίζοντας σημαίες της Γαλλίας. «Είναι πατριωτικό καθήκον να ψηφίσετε», πρόσθεσε.

Η Λεπέν πιστώνεται την εκλογική άνοδο του κόμματος της ακροδεξιάς αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου το 2011.

Η εκστρατεία της για την αποστείρωση της εικόνας του FN είχε αποτέλεσμα να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές σε 11 πόλεις τον περασμένο μήνα αυξάνοντας δραματικά τα ποσοστά του.

Μια 18χρονη μαθήτρια, η οποία επίσης ονομάζεται Μαρίν, ήταν ανάμεσα στους οπαδούς του κόμματος από όλη τη Γαλλία που ταξίδεψαν με λεωφορεία για να ακούσουν την ομιλία της.

Φορώντας ένα φόρεμα στα χρώματα του γαλλικού εθνικού συμβόλου – μπλε, κόκκινο, λευκό – και με τα νύχια βαμμένα στα ίδια χρώματα, η νεαρή οπαδός του FN είπε ότι «άφησε κατά μέρος τις προκαταλήψεις της» για το κόμμα αφού άκουσε τη συνονόματή της να μιλάει.

«Είναι πολύ κατανοητή σε αυτό που λέει και έχει πατριωτικά αισθήματα», δήλωσε, παραδεχόμενη ότι έχασε μερικούς φίλους της όταν τους αποκάλυψε ότι τάσσεται υπέρ αυτού του κόμματος.

Το πλήθος κραύγασε το σύνθημα «εδώ είναι το σπίτι μας», χλευάζοντας τους μετανάστες, ιδίως από τη βόρεια Αφρική. Όταν ακουγόταν το όνομα του προέδρου Ολάντ ξεσπούσαν ηχηρές αποδοκιμασίες.

Η Λεπέν, ήδη μέλος του ΕΚ, διεκδικεί την επανεκλογή της, όπως και ο 85χρονος πατέρας της. Το FN ελπίζει ότι αυτό και άλλα κόμματα με την ίδια πολιτική κατεύθυνση, όπως το Κόμμα των Ελεύθερων της Αυστρίας και το Κόμμα της Ελευθερίας της Ολλανδίας του Χέερτ Βίλντερς, θα συγκεντρώσουν αρκετές έδρες για να συστήσουν μια πολιτική ομάδα στο ΕΚ.

Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έχει απορρίψει την πρόταση συνεργασίας του FN.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων