Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Μαρκόπουλο: Επανάληψη διαδικασίας εισφοράς σε χρήμα μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Στην ορθή επανάληψη της διαδικασίας σχετικά με την εισφορά σε χρήμα ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, προχώρησε ο δήμος Μαρκόπουλου- Μεσογαίας, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Είχε προηγηθεί η διαμαρτυρία των ιδιοκτητών της 4ης και 5ης Πολεοδομικής Ενότητας του Πόρτο Ράφτη προς την ανεξάρτητη Αρχή, για τις ατομικές ειδοποιήσεις που έλαβαν ταχυδρομικώς από την οικονομική υπηρεσία του δήμου, οι οποίες αφορούσαν στην εισφορά σε χρήμα που οφείλουν, λόγω ένταξης στο σχέδιο πόλεως.

Ωστόσο, το σχετικό έγγραφο της ειδοποίησης ήταν ελλιπές, ως προς τις πληροφορίες που παρείχε και ο δήμαρχος, προφανώς αποδεχόμενος τον λανθασμένο τρόπο ειδοποίησης των πολιτών, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή, με την οποία τους ενημέρωνε για το πρόβλημα, παρατείνοντας την προθεσμία καταβολής.

Η Αρχή επισήμανε εγγράφως, ότι κάθε ειδοποίηση αποτελεί ατομική διοικητική πράξη, με την οποία επιβάλλεται ένα δυσμενές μέτρο στον πολίτη και η κοινοποίησή της είναι αναγκαία, σύμφωνα με τη γενική αρχή του διοικητικού δικαίου. Επίσης, διευκρίνισε, ότι η ανοιχτή επιστολή δεν αποτελεί σύννομο τρόπο διόρθωσης των ελαττωμάτων της πράξης, ενώ η παράταση της προθεσμίας με αυτήν, δεν αποτελεί νόμιμο τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

Ως εκ τούτου, ο Συνήγορος πρότεινε στον δήμο να προχωρήσει στην επανάληψη της διαδικασίας κοινοποίησης, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, ζήτησε να ενημερωθούν οι υπόχρεοι για τα ακριβή ποσά και τις δόσεις στις οποίες επιμερίζονται και να προβλεφθούν νέες προθεσμίες για την καταβολή της πρώτης δόσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων