Τα κουνούπια παραμένουν ενοχλητικά για τους ανθρώπους εδώ και αιώνες, αλλά αποδεικνύεται ότι απομυζούν αίμα από άλλα πλάσματα για πολύ περισσότερο, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν βρει αρχαίο αίμα για να το αποδείξουν. Οι ερευνητές έχουν βρει συστατικά ερυθρών αιμοσφαιρίων σε ένα απολιθωμένο κουνούπι ηλικίας 46 εκατομμυρίων ετών.
Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να ταχτοποιήσουν γενετικό υλικό DNA καθώς δεν μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 6,8 εκατομμύρια χρόνια. Το έντομο είχε παγιδευτεί σε ένα ιζηματογενές πέτρωμα στον πυθμένα μιας αρχαίας λίμνης στη βορειοδυτική Μοντάνα των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dale Greenwalt από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είπαν ότι το δείγμα είναι μοναδικό.
Χρησιμοποιώντας την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία έρευνας, η ομάδα ερεύνησε το απολίθωμα για μια σειρά ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο ενώσεων του αίματος, την πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Η ανίχνευση αυτών των μορίων, σιδήρου και πορφυρίνης, στην κοιλιά του θηλυκού κουνουπιού – μόνο τα θηλυκά κουνούπια πίνουν αίμα – επιβεβαίωσε ότι ο σίδηρος προέρχονταν από το τελευταίο γεύμα του εντόμου και δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας απολίθωσης.
Το δείγμα ήταν ένα από τα 36 κουνούπια που βρέθηκαν στον πυθμένα της λίμνης που ανήκει σε σχηματισμό, η ηλικία του οποίου προσδιορίζεται 46 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα απολιθώματα είναι μοναδικά, καθώς διατηρήθηκαν σε αργιλικό σχιστόλιθο υλικό στο οποίο έχουν βρεθεί λίγα απολιθωμένα έντομα.