Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Μεγάλη απάτη με φωτοβολταϊκά ξεσκέπασε η αστυνομία

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας τρία άτομα, ηλικίας 41, 45 και 47 ετών, οι οποίοι, με το πρόσχημα της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες, από τους οποίους εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη κατά συναυτουργία και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνονται επιπλέον τρία άτομα και, συγκεκριμένα, ένας 44χρονος, ένας 54χρονος και ένας ακόμα αγνώστων στοιχείων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 41χρονος, με τη συνδρομή και των υπόλοιπων εμπλεκομένων, παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος ανώνυμης εταιρείας, που λειτουργούσε από το 2010 και αναλάμβανε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, εισπράττοντας από ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή, χωρίς ουδέποτε να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν τα «υποτιθέμενα» έργα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί 17 περιπτώσεις απάτης σε βάρος ιδιωτών, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που έχουν αποκομίσει υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

Επιπλέον, από το φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην εταιρεία, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος και πλήθος ποινικών και διοικητικών παραβάσεων, ενώ το ύψος των εσόδων που εχουν αποκρυβεί και οι αναλογούντες φόροι, ξεπερνούν σε αξία το 1.200.000 ευρώ.

Αναλυτικά, για το ελεγχόμενο διάστημα, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:

Μη έκδοση παραστατικών, συνολικής αξίας 640.129 ευρώ.

Μη καταχώρηση παραστατικών………………………166.341 ευρώ.

Μη απόδοση Φ.Π.Α…………………………………………………218.059 ευρώ και

Μη απόδοση φόρου εισοδήματος…………………181.963 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ως διοικούντες την εταιρεία εμφανίζονταν ανά διαφορετικές περιόδους όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός του 47χρονου, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες λογιστή.

Επίσης, όπως προέκυψε, τα γραφεία της εταιρείας είχαν διακόψει την λειτουργία τους, αιφνιδίως και απροειδοποίητα, ενώ, παράλληλα, είχε ενοικιαστεί άλλος επαγγελματικός χώρος στο Νέο Ψυχικό, σε διεύθυνση άγνωστη στους πελάτες της εταιρείας. Μοναδική μέτοχος της εταιρείας διακριβώθηκε ότι είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, με έδρα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 13-06-2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ, παράλληλα, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων