Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

To «μεγάλο ταξίδι» του Γιάννη Μανιάτη

Ως τον πρώτο πολύ σημαντικό σταθμό, ενός μεγάλου ταξιδιού που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, την υπογραφή των τριών συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου.

Το ταξίδι, όπως είπε, ξεκίνησε στη διεθνή διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη που γινόταν στο Αμπού Ντάμπι, στις 19 Ιανουαρίου του 2010, όπου ως υφυπουργός Ενέργειας συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συζήτησε για πρώτη φορά τον προβληματισμό του, για το εάν θα έπρεπε να χαραχθεί και να υλοποιηθεί πολιτική για την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο. «Προχώρα και θα είμαι μαζί σου» τον είχε προτρέψει ο Κάρολος Παπούλιας και όπως λέει ο ίδιος, τον ευγνωμονεί για τα λόγια του αυτά.

Οι τρεις συμβάσεις που υπεγράφησαν με τις κοινοπραξίες ENERGEAN OIL AND GAS-PETRA PETROLEUM για τα Ιωάννινα, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EDISON – PETROCELTIC για τον Πατραϊκό Κόλπο και ENERGEAN OIL AND GAS – TRAJAN OIL & GAS Ltd για το Κατάκολο εκτιμάται ότι ενδέχεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 700 εκ ευρώ. Τα δε απολήψιμα κοιτάσματα για τις τρεις περιοχές υπολογίζονται σε 300 εκατ. βαρέλια. Σύντομα αναμένεται να γίνει η προκήρυξη ακόμη τριών χερσαίων περιοχών καθώς και ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων για το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

«Περάσαμε από σαράντα κύματα, από τα εμπόδια και την απογοήτευση, στον ενθουσιασμό και τα αποτελέσματα. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούμε, ένα νέο τομέα για την εθνική μας οικονομία με πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους», δηλώνει γεμάτος ικανοποίηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων