Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Μερικά πράγματα που (δεν) ξέρω για το Σότσι

Γράφει ο Γρηγόρης Μηλιαρέσης

Σίγουρα φταίει ότι βρίσκομαι στην Ιαπωνία: σε μια χώρα στην οποία και μόνο οι λέξεις «Ολυμπιακοί Αγώνες» αρκούν για να φέρουν χαμόγελα και ζωηρές συζητήσεις, οι χειμερινοί αγώνες που ξεκινούν σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας έχουν γίνει εξίσου μεγάλο γεγονός όσο θα γίνονταν και οι κανονικοί Ολυμπιακοί –στη χώρα που θα τους διοργάνωνε. Και έτσι βρέθηκα να μαθαίνω για πρώτη φορά ακόμα και την ύπαρξη της μικρής αυτής (τουλάχιστον για τα δεδομένα της χώρας στην οποία ανήκει) πόλης στην ανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και στη δυτική του Καυκάσου, κοντά στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας, Γεωργίας και Αμπχαζίας.

Οι γνώσεις μου θα περιορίζονταν σε ό,τι γράφει η Wikipedia, αν ένας καλός φίλος και εξαιρετικός φωτογράφος δεν ανέφερε στο Facebook ένα καταπληκτικό πρότζεκτ με τον διόλου ευφάνταστο τίτλο «The Sochi Project», δημιουργημένου από τον ολλανδό φωτογράφο Ρομπ Χόρνστρα και τον επίσης ολλανδό συγγραφέα Άρνολντ βαν Μπρούγκεν. Το πρότζεκτ είναι μια δουλειά που οι δύο συνεργάτες προετοιμάζουν από το 2007, όταν το Σότσι κέρδισε τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ολοκληρώθηκε φέτος και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα «Διαδικτυακού ντοκιμαντέρ» που έχω δει.

Με κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο, με συνεντεύξεις και αναλύσεις οι Χόρνστρα και βαν Μπρούγκεν παρουσιάζουν σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, ολλανδικά και ρωσικά) το Σότσι όπως ήταν από το 1917 που ιδρύθηκε επίσημα σαν πόλη ως τη στιγμή που άρχισαν οι ετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ως σήμερα· η ιστορία του παρουσιάζει αρκετό ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον ώστε οι δύο δημιουργοί να αγνοήσουν εντελώς ό,τι σχετίζεται με την αθλητική επικαιρότητα. Ειλικρινά δεν μπορώ να γράψω πολλά –πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, άρτια εκτελεσμένο από κάθε άποψη. Όπως έγραψε και ο φίλος στο Facebook, αν είναι να δει κανείς ένα πράγμα για το Σότσι πέρα από τη φιέστα των αγώνων, το «The Sochi Project» θα πρέπει να είναι αυτό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων