Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Μετά τα “έξυπνα” κινητά, έρχεται και το “έξυπνο” πιστόλι!

Η αγορά έχει γεμίσει από έξυπνες συσκευές. Από κινητά μέχρι ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο νους. Ήρθε η ώρα να βγει και το έξυπνο πιστόλι. Τι εστί αυτό;

Το Armatix iP1 είναι το πρώτο “έξυπνο” πιστόλι που πωλείται πλέον στις ΗΠΑ και θα το ζήλευε και ο ίδιος ο Τζέιμς Μπόντ. Διατίθεται σε κατάστημα όπλων στην Καλιφόρνια (Oak Tree Gun Club), και συνοδεύεται από ένα ειδικό αξεσουάρ- ένα μαύρο αδιάβροχο ρολόι, το οποίο κάνει το όπλο να “σκέφτεται”.

Σύμφωνα με το news247.gt το όπλο και το ρολόι επικοινωνούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους: Εάν το ρολόι είναι κοντά στο πιστόλι, τότε ένα φωτάκι στη λαβή ανάβει πράσινο, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί βολή. Χωρίς το ρολόι, η βολή είναι αδύνατη.

Από το έξυπνο πιστόλι, υπάρχει η προσδοκία της μείωσης της ένοπλης βίας, ενώ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην βιομηχανία των όπλων.

HTML tutorial

Οι υποστηρικτές των “έξυπνων” όπλων τα συγκρίνουν με τους αεροσάκους στα αυτοκίνητα: ένα νέο χαρακτηριστικό/ιδιότητα, που οι κάτοχοι όπλων θα αρχίσουν να απαιτούν.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μίτσελ, ιδιοκτήτη του Oak Tree Gun Club, το Armatix iP1 μπορεί να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία όπλων, ενώ οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της εμφάνισής του δεν θα είναι καθόλου αμελητέες, καθώς συνδέεται άμεσα με την έννοια του ελέγχου των όπλων στη χώρα.

Τα “έξυπνα” όπλα συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αποτελούν λόγο έντονης αντιπαράθεσης, ειδικά εξαιτίας περιστατικών όπως το μαζικό φονικό στο Σάντι Χουκ. Τον περασμένο μήνα ο Ρον Κόνγουεϊ, μεγαλοεπενδυτής της Σίλικον Βάλεϊ, ξεκίνησε έναν διαγωνισμό αξίας ενός εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη τεχνολογίας “έξυπνων” όπλων.

“Χρειαζόμαστε το iPhone των όπλων” δήλωσε σχετικά, αναφερόμενος στο iPhone 5s και τη δυνατότητα “ξεκλειδώματός” του μέσω δακτυλικού αποτυπώματος.

“Ο επιχειρηματίας που θα το κάνει αυτό σωστά θα γίνει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ των όπλων. Μετά οι επενδυτές σαν εμένα θα βουτήξουν, θα δώσουν κεφάλαια και θα χτίσουμε μία εταιρεία όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που φτιάχνει ασφαλή, έξυπνα όπλα”.

Πάνω στο αντικείμενο υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Η γερμανική Armatix, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το iP1, χρησιμοποιεί τσιπάκια RFID, όπως και η ιρλανδική TriggerSmart (η οποία χρησιμοποιεί δαχτυλίδι αντί για ρολόι). Η εταιρεία επίσης διαθέτει τεχνολογία η οποία καθιστά τα όπλα άχρηστα εάν βρεθούν κοντά σε ζώνες που έχουν “μαρκαριστεί” ηλεκτρονικά – όπως, για παράδειγμα, σχολεία.

Το New Jersey Institute of Technology χρησιμοποιεί ειδικούς αισθητήρες για να αναγνωρίζει λαβές, ενώ η Kodiak Arms λαμβάνει προπαραγγελίες για το Intelligun, που “διαβάζει” δακτυλικά αποτυπώματα.

Όπως αναφέρει και ηWashington Post κάποιες εταιρείες προτιμούν την αναγνώριση φωνής, ενώ η καλιφορνέζικη Yardarm χρησιμοποιεί μία ειδική εφαρμογή για smartphone έτσι ώστε ο κάτοχος του όπλου να ενημερώνεται για τις κινήσεις του, έχοντας ακόμα και τη δυνατότητα απενεργοποίησής του εξ αποστάσεως.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων