Οι γεωγραφικοί πόλοι της Γης μετακινούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων της Γης, με συνέπεια να μεταβάλλεται ελαφρώς ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Τζιανλί Τσεν του πανεπιστημίου του Τέξας, απέδειξαν ότι το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την κατανομή της μάζας στην επιφάνεια της Γης. Αυτό στη συνέχεια μεταβάλλει ανεπαίσθητα τον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, κάτι που επιβεβαιώνεται από επιτόπιες μετρήσεις και στους δύο πόλους.
Η αργή μετακίνηση του άξονα περιστροφής της Γης οφείλεται στο γεγονός ότι η Γη δεν είναι απολύτως άκαμπτη καθώς και στο γεγονός ότι ο πλανήτης μας περιφέρεται σε ετήσια βάση γύρω από τον Ήλιο. Παρόλα αυτά ένα μέρος της μετακίνησης του άξονα μένει ανεξήγητο.
Αυτή η αργή μετακίνηση οφείλεται και στη μεταβολή της κατανομής της μάζας της Γης, καθώς ο γήινος φλοιός αργά αλλά σταθερά ανασηκώνεται συνεχώς μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των πάγων, όταν το μεγαλύτερο μέρος έλιωσε απαλλάσσοντας την επιφάνεια του πλανήτη από το βάρος τους.
Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική μελέτη, μια ξαφνική και απρόσμενη μεταβολή σημειώθηκε το 2005, καθώς ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος άρχισε να μετακινείται προς τα ανατολικά πλέον και ήδη από τότε μέχρι σήμερα έχει διανύσει συνολικά 1,2 μέτρα περίπου.
«Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορούν να εξηγήσουν το 90% της μετακίνησης προς τα ανατολικά. Η κινητήρια δύναμη για αυτή τη ξαφνική αλλαγή είναι η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Τζιανλί Τσεν.