Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Μήπως η Google σας χρωστάει χρήματα;

Πολλοί Αμερικανοί θα χάρηκαν με την είδηση ότι μπορεί να λάβουν αποζημίωση από τη Google. Αρκεί το σπίτι τους να καταχωρήθηκε στην υπηρεσία Street View το διάστημα από το 2007 έως και το 2010.

Τα αυτοκίνητα της Google περισυνέλλεγαν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών emails και κωδικών πρόσβασης, καθώς περνούσαν έξω από τα σπίτια με σκοπό να τα φωτογραφήσουν για την εν λόγω υπηρεσία.

Το αίτημα της Google να απορριφθεί η αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της εταιρίας για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων μέσω της χρήσης ιδιωτικών δικτύων Wi-Fi δεν έγινε δεκτό. Το εφετείο έκρινε ότι οι πληροφορίες στις οποίες η Google είχε πρόσβαση μέσω των ιδιωτικών δικτύων Wi-Fi είναι απόρρητες και προστατεύονται από τη νομοθεσία περί υποκλοπών. Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στο δίκτυο Wi-Fi είναι καθόλα νόμιμη.

Αν η υπόθεση παραπεμφθεί σε δίκη, οι δικηγόροι θα πάρουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τη Google, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα στοιχεία και ποιος ήταν υπεύθυνος. Σε αυτή την περίπτωση, η Google θα πρέπει να επιστρέψει μια βάση δεδομένων 600 gigabyte. Με μια πρόχειρη καταμέτρηση, η εν λόγω βάση δεδομένων πρέπει να περιλαμβάνει 60 εκατομμύρια emails.

Στη συνέχεια, η Google ίσως κληθεί να καταβάλει αποζημίωση σε εκατομμύρια ανθρώπους, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 100-10.000 δολαρίων έκαστη, σύμφωνα με το νόμο για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ακόμη και για τη Google, το εν λόγω ποσό δεν είναι αμελητέο.

«Πρόκειται πιθανόν για τη μεγαλύτερη ιδιωτική υπόθεση υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε ο Scott Cleland, αναλυτής σε θέματα διαδικτύου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων