Φορολογικές ελαφρύνσεις σε πολλά επίπεδα, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και διατήρηση της εθνικής σύνταξης ήταν ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια, μείωση του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, μείωση εταιρικού φόρου στο 20% (από 29%), μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 13%.
Ακόμη, δεσμεύθηκε για μείωση εισφορών στην κύρια σύνταξη στο 15%, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και άρση των capital controls μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για:
- Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€, από 22% που ισχύει σήμερα.
- Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ετσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα, αποθαρρύνοντας τις προσλήψεις και ευνοώντας την φοροαποφυγή.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια.
- Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.
- Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνησης. Η νέα αυτή δέσμευση μαζί με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και της εισφοράς για κύρια σύνταξη στο 15% αυξάνει δραστικά το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.
- Αμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» βασισμένη στην πρότασή μας για τη Δεύτερη Ευκαιρία που προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους Έλληνες χρωστούν, να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους. Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.
- Αρση των capital controls εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις στη χώρα μας και όχι να φεύγουν, όπως έγινε με τη σημερινή κυβέρνηση.
- Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ο οποίος δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων.
- 1 δισ. ευρώ για την στήριξη του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 760 εκατομμύρια σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ
- Στήριξη της ελληνικής οικογένειας. 1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών επί ΝΔ.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.
«Ο κακός νόμος Κατρούγκαλου»
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για κατάργηση του «κακού νόμου Κατρούγκαλου», που- σημείωσε- όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία.
«Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%».
«Ολοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις», συνέχισε και εξήγησε ότι διατηρείται η εισφορά του 7%. «Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα», πρόσθεσε.
Η αξιολόγηση στο Δημόσιο
Ενα απλό σύστημα αξιολόγησης είναι το κλειδί για το Δημόσιο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το θέμα «δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».
«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Ομως αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», υπογράμμισε.
Το Σκοπιανό
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή.
«Είναι μια συμφωνία ντροπή. Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτή. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες», υπογράμμισε. «Aν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή», συμπλήρωσε.