«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως.
Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, δε, πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».
Τουρισμός, επενδύσεις, επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και πανδημία απασχόλησαν τις συνομιλίες Μητσοτάκη και Τζόνσον στο Λονδίνο
Διεθνή, περιφερειακά και διμερή ζητήματα απασχόλησαν την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του, Μπόρις Τζόνσον, στην Downing Street στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για τις προσπάθειες αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως είναι ειλημμένη η απόφαση να μην ληφθούν παραπάνω περιοριστικά μέτρα, αλλά να συνεχισθεί η στρατηγική, που ακολουθείται ήδη. Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων, και εν προκειμένω η απαγόρευση της πρόσβασης τους στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση.
Επικαλούμενοι τα διαθέσιμα στοιχεία από τους κυριότερους δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν σύμφωνα με πληροφορίες μία τάση σταθεροποίησης και μείωσης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη, που όπως λέγεται, πιθανώς να σημαίνει πως βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες της κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος. Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση για τη σημαντική αύξηση των αριθμών των ραντεβού τόσο για την α΄ δόση όσο και για την αναμνηστική, ενώ τονίζεται πως παραμένουν εν ισχύ οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί διαρκούς ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η στρατηγική που ακολουθείται – το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων – αποδίδει καρπούς. Σχετικά με το θλιβερό θέμα των απωλειών από τον κορονοϊό, από την κυβέρνηση παραπέμπουν σε ειδική ενημέρωση για το θέμα, που θα κάνει κατά πληροφορίες μεθαύριο Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και εν προκειμένω για τα συγκριτικά στοιχεία των θανάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως σημειώνεται, όλες οι χώρες δεν καταγράφουν τις απώλειες από τον Covid με τα ίδια κριτήρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξάλλου, μόνο σήμερα διενεργήθηκαν στην χώρα μας περί τα 700.000 διαγνωστικά τεστ, γεγονός, που καθιστά την χώρα μας πρωταθλήτρια στο συγκεκριμένο θέμα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Από την κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλη σημασία τόσο στις κλειστές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τη διήμερη παραμονή του στο Λονδίνο, καθώς εκτιμούν πως η διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για την χώρα μας στην βρετανική κοινή γνώμη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όσο και στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων Βρετανών τουριστών στην χώρα μας το 2022.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, η γνωστή και πάγια βρετανική θέση, που κατά πληροφορίες εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τζόνσον δεν εξέπληξε κανένα στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ουδείς περίμενε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατέστη σαφές στο Λονδίνο πως για την Αθήνα το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να επιτύχει τον σκοπό της.
Αναφορικά με τον τουρισμό, στην κυβέρνηση εντοπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των Βρετανών για το 2022. Εκφράζεται, δε, ικανοποίηση για την ροή των Βρετανών τουριστών και κατά το τρέχον έτος. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι ένας 12μηνος προορισμός, και όχι κατά ανάγκη τουριστικός, αλλά προορισμός για να εργαστεί κανείς, αλλά και για να επενδύσει. Ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν η συνομιλία των δύο ηγετών και για τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης των εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατά την παραμονή του στην Βρετανική πρωτεύουσα πολύ σημαντικές συναντήσεις με σημαίνοντες παράγοντες της οικονομικής ζωής στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας των Βιομηχάνων της Μ. Βρετανίας, γεγονός, που σύμφωνα με πληροφορίες πιστοποιεί το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε πλήρως τον Μπόρις Τζόνσον για τη νέα φάση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την απαράδεκτη, όπως ειπώθηκε, προσέγγιση Τουρκίας και ψευδοκράτους στη λύση των δύο κρατών σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στη Μεγαλόνησο θα πρέπει να έχουν ως βάση το «κεκτημένο» του Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, άποψη την οποία φαίνεται να συμμερίζεται και η βρετανική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά στον ευρω – βρετανικό διάλογο για την διευθέτηση κρίσιμων εκκρεμοτήτων μετά το Brexit, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, κατά πληροφορίες, στον κ. Τζόνσον πως τυχόν ενεργοποίηση του άρθρου 16 – εξέλιξη, που κατά πληροφορίες δεν μπορεί προς ώρας να αποκλειστεί – θα έβρισκε απέναντι σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς θα οδηγούσε στην αναστολή της συνολικής συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη κατά πληροφορίες τον Βρετανό ομόλογο του για την πρόοδο, που επετεύχθη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Γλασκώβη ( COP26 ), καθώς, όπως τονίστηκε επρόκειτο για μία σύνθετη και πολυμερή διαπραγμάτευση. Σε διμερές επίπεδο, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας στα ζήτημα της «πράσινης» ατζέντας, όπως στην παραγωγή αιολικής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, δραστηριότητα, στην οποία η Μ. Βρετανία έχει καταγράψει αξιοσημείωτες επιδόσεις.