Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Μηχανή χρήματος η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για πολλούς επιχειρηματίες

Σε τρομερά ανοδική τροχιά βρίσκονται οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και εκείνοι που επενδύουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ενδεικτικού του οικονομικού κλίματος είναι το γεγονός ότι τέσσερις μέτοχοι στον γιγαντιαίο προμηθευτή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μία μυθική περιουσία αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος, καθώς ένας Αυστραλός επιχειρηματίας έχει βγάλει μία περιουσία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ανακύκλωση. Οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την αλλαγή του κλίματος ή ενθαρρύνουν τις βιώσιμες πρακτικές αυξάνονται.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται με έναν ευρύ ορισμό αυτής της προσέγγισης – ενσωματώνοντας τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες στις επενδυτικές αποφάσεις – ανήλθαν στα 30,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2018, περίπου το ένα τρίτο περισσότερο από πριν δύο χρόνια.

Η αυξανόμενη ζήτηση για φυτικά τρόφιμα θα μπορούσε σύντομα να φτιάξει δύο δισεκατομμυριούχους: τον ιδρυτή της Beat Meat Ethan Brown και το εκτελεστικό CEO της εταιρείας Impossible Foods Πάτρικ Μπράουν.

Από ότι βλέπουμε λοιπόν πρόκειται να υπάρξει μία μετατόπιση από την αφήγηση της δημιουργίας πλούτου που κυριάρχησε στον 20ό αιώνα. Ο John D. Rockefeller έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος επενδύοντας στο πετρέλαιο, ακολουθούμενος γρήγορα από τις δυναστείες που βασίζονται σε εκπομπές αερίου, όπως τα Fords και DuPonts.

Ωστόσο, η οικονομία του άνθρακα παραμένει κυρίαρχη. Οι μεγιστάνες των πετρελαιοειδών, οι βιομήχανοι και οι τιτάνες των αυτοκινήτων αποτελούν περισσότερο από το ένα τέταρτο των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg,

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξήθηκαν με ρυθμό 1,5% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία. Η κρατική χρηματοδότηση για ανανεώσιμες τεχνολογίες συρρικνώνεται, συμπιέζοντας πολλές από τις περιουσίες στην κατάταξη, ενώ εκείνες που υποστηρίζονται από ορυκτά καύσιμα έχουν απολαύσει μια αναγέννηση τα τελευταία χρόνια.

Τέτοιες περιουσίες είναι πιθανό να ενισχυθούν από το κεφάλαιο. Οι επενδυτές καθιστούν όλο και περισσότερο την αειφορία κεντρικό ζήτημα στην στρατηγική τους. Η TCI Fund Management, η εταιρεία που διαχειρίζεται ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Christopher Hohn, προειδοποίησε πρόσφατα τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να εντείνουν τη δράση τους για την αλλαγή του κλίματος ή την εκποίηση κινδύνου.

Αν λοιπόν η συγκεκριμένη επενδυτική τακτική εξακολουθήσει να είναι προσοδοφόρα, θα μπορούσε τελικά να επαναπροσδιορίσει την κατάταξη του πλούτου στον κόσμο.

Αυτές 10 από τις μεγαλύτερες περιουσίες που προέρχονται κυρίως από την αναπτυσσόμενη επιχείρηση κλιματικών λύσεων, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.

Καταγραφή45

Καταγραφή6

Καταγραφή8

Καταγραφή4

Καταγραφή3

Καταγραφή2

Καταγραφή

Bloomberg: These Billionaires Made Their Fortunes by Trying to Stop Climate Change – By Tom Metcalf and Pei Yi Mak

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων