Έξυπνα υφάσματα με ενσωματωμένα οργανικά ηλεκτρονικά δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία. Τέντες με κυκλώματα ενέργειας που συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου και διατηρούν ζέστη ή αντίθετα τις διώχνουν και διατηρούν τις θερμοκρασίες χαμηλές… Οργανικά φωτοβολταϊκά φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε επιφάνεια, εσωτερική ή εξωτερική με χαμηλό κόστος και με αισθητικές άπειρες εφαρμογές…αλλά και ελληνικά ποιοτικά προϊόντα να μεταφέρονται με την βοήθεια της ευφυούς συσκευασίας σε όλο τον κόσμο.
Οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, η νέα τεχνολογία αιχμής που δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται εδώ στην Κεντρική Μακεδονία «ενώνει» πολλούς και διαφορετικούς παραδοσιακούς κλάδους αναδεικνύοντας λαμπρά παραδείγματα συνδυασμένης πρακτικής και νέων εφαρμογών –κάτι που αναζητεί η ΕΕ για να χρηματοδοτήσει με πολλά δις Ευρώ την επόμενη επταετία- όπως έρευνα και καινοτομία, πρωτογενής τομέας παραγωγής, μεταποίηση και βιομηχανία, ενέργεια και επικοινωνίες, ηλεκτρονική, οπτικές και κλωστοϋφαντουργικές εφαρμογές, ιατρικές και βιοιατρικές εφαρμογές σχεδόν για κάθε ιατρική πράξη, συστήματα προστασίας και ασφάλειας. Βιοαισθητήρες και αισθητήρες παντός τύπου που μπορούν να ελέγξουν ένα χώρο, να μεταφέρουν πληροφορίες, νανοσωλήνες και νανουλικά που μεταφέρουν με ασφάλεια φάρμακα στον οργανισμό και μετά βιοαποικοδομούνται, εκτυπωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα, και ενεργειακές διατάξεις που εκτυπώνονται σε κάθε δυνατή επιφάνεια με άπειρες –πραγματικά χρήσεις- από λεπίδες και ξυραφάκια, έως εύκαμπτες οθόνες και ηλεκτρονικό χαρτί.
Αυτός ο καινοτόμος κόσμος που δίνει προστιθέμενη αξία σε ένα παραδοσιακό ποιοτικό αγροτικό προϊόν, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στην τοπική παραγωγή, σε συστήματα ενέργειας και ασφάλειας, επικοινωνίας, τουρισμού, πολιτισμού, ιατρικής και φαρμακευτικής. Παράλληλα ενώνει την έρευνα και την καινοτομία που παράγεται στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα της Κεντρικής Μακεδονίας με την παραγωγή.
Τέτοια παραδείγματα συμπράξεων ήδη συμβαίνουν στην περιοχή της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ήδη στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών συμμετέχουν περισσότεροι από 22 φορείς και εταιρείες.
Το τελευταίο διάστημα μικρές δυναμικές εταιρείες συστήθηκαν με ΕΔΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από νέους επιστήμονες και ΗΔΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ δημιουργούνται περισσότερες από 100 θεσεις εργασίας ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Στέργιος Λογοθετίδης: Υποψήφιος Πρύτανης ΑΠΘ
Λείπει η στρατηγική αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης!
Σήμερα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο το Πανεπιστήμιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια συστηματική υπο-χρηματοδότηση.
Η απουσία στρατηγικής αξιοποίησης της παραγόμενης γνώσης του ΑΠΘ στην οικονομία και κοινωνία, ο αποκλεισμός του από τη διεθνή αριστεία και τις εξελίξεις, η έλλειψη οικονομικών πόρων και η μη-συστηματική διεκδίκηση τους δεν επιτρέπει στα μέλη του Πανεπιστημίου μας να προάγουν την αριστεία και να συμβάλλουν στην παραγωγή πνευματικού πλούτου και στην αξιοποίησή του, που θα είναι αντίστοιχα του μεγέθους και του ονόματος που φέρει.
Οι συνέπειες όλων αυτών είναι αρνητικές όχι μόνον για το μέλλον των περίπου 9000 νέων επιστημόνων (πτυχιούχων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων), που αποφοιτούν ετησίως από το ΑΠΘ, αλλά και για την ανάπτυξη και πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που στερούνται την εξειδικευμένη γνώση τους.
Κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση μίας αποφασιστικής και δημιουργικής πλειοψηφίας διδασκόντων, διδασκομένων και εργαζόμενων στο Α.Π.Θ., που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την χρόνια αρνητική κατάσταση, να δώσει ένα όραμα και μια νέα προοπτική στο ΑΠΘ, αλλά και να:
• Αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του ΑΠΘ,
• Αγωνιστεί για ένα Πανεπιστήμιο ανεξάρτητο, δυναμικό, πρωτοπόρο, και καινοτόμο,
• Προάγει την αποτελεσματικότητα στην οργάνωση, στη διοίκηση και διαχείριση του,
• Αναβαθμίσει την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου,
• Προωθήσει τη συλλογικότητα, την ουσιαστική συμμετοχή και την αποκέντρωση,
• Αξιοποιήσει τους αρίστους και έμπειρους και να ανοίξει τον δρόμο στους νέους,
• Ενισχύσει την έρευνα, τους νέους ερευνητές και την δημιουργία νέας γνώσης,
• Αξιοποιήσει τον πνευματικό πλούτο που δημιουργεί στην Ελληνική κοινωνία και την οικονομία,
• Επιδιώξει την εξωστρέφεια και το άνοιγμα του στην τοπική οικονομία με την δημιουργία ισχυρών δεσμών αμοιβαίας αλληλεπίδρασης για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη,
• Δημιουργήσει και προάγει τον Πολιτισμό στην Πόλη και στην Ελλάδα,
• Αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΑΠΘ ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου στην Ευρώπη και διεθνώς.