Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια οικονομία off shore

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα ότι είναι «νόμιμο είναι και ηθικό», αλλά η ηθική περισσεύει όπως μας επιβεβαίωσαν οι κ.κ. Τοπούλογλου και Κάντας, και οι νυν νόνιμοι, άρα και ηθικοί, μεθαύριο μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, καλό είναι το υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να ασχολείται με την ουσία της νομιμότητας.

Διότι η λίστα Λαγκάρντ και τα δεκάδες χιλιάδες εμβάσματα στο εξωτερικό, αλλά και οι λίστες που έχει στα κιτάπια της η Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση σε πολλά δεινά που επωμίζονται τα συνήθη υποζύγια. Όπως άλλωστε και «το τέρας των 16580 off shore στην Ελλάδα» που παρουσίασε στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» στο Extra 3 ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, «η Ελλάδα που κάθε χρόνο χάνει για τα δημόσια ταμεία της 3 δισ. ευρώ από τη λειτουργία 16.580 off shore, δηλαδή εξωχώριων εταιρειών, από Έβρο μέχρι Κρήτη. Μόνο στο Κρανίδι, ΛΙΣΤΑμία κωμόπολη 800 κατοίκων, λειτουργούν 104 off shore εταιρείες, οι οποίες ούτε καν έχουν γραφεία, εκπροσωπούνται πάντα από κάποιο δικηγόρο και κανείς δεν ξέρει ποιοι κρύβονται πίσω από τις 16.580 off shore, απρόσωπων αυτών εταιρειών, που καρπούνται όλα τα οφέλη, φορολογικών απαλλαγών. Μόνο 35 off shore εταιρείες έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία από το ΣΔΟΕ για τις οποίες βεβαιώθηκαν πρόστιμα 41 εκατομμυρίων ευρώ, που κανείς δεν ξέρει όμως στις εφορίες, στο ΣΔΟΕ ή στο υπουργείο Οικονομικών εάν από τα πρόστιμα αυτά έχει εισπραχθεί έστω και ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Από τις 16.580 off shore οι 6.500 ασχολούνται με το real estate (αγοροπωλησία ακινήτων) και μόνο 900 από αυτές έχουν πληρώσει τον ειδικό φόρο ακινήτων». Εάν οι 35 off shore εταιρείες που ελέγχθηκαν πρέπει να πληρώσουν τώρα 41 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, η μη απόδοση στο ελληνικό δημόσιο των φορολογικών υποχρεώσεων των 16.580 off shore ανεβάζουν τα αναμενόμενα έσοδα από τη λειτουργία τους για το ελληνικό δημόσιο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και καταλήγει το ρεπορτάζ ότι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιβραβεύει τους κλέφτες με τις off shore φέρνοντας διάταξη στη βουλή ότι όποιος εμφανιστεί και δηλώσει ότι είναι κάτοχος off shore εταιρείας θα πληρώσει μειωμένο φόρο κατά το 1/5.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων