Σε ένα φιλόδοξο σχέδιο προχωράει η Κένυα τοποθετώντας μικροτσίπ σε κάθε ρινόκερο της χώρας, με στόχο να καταπολεμήσει την απότομη αύξηση της λαθροθηρίας.
Το μικροτσίπ θα εμφυτευτούν πάνω στα κέρατα περισσότερων από 1.000 ρινόκερων.
Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι κατά αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παρακολουθούν τα ζώα και να εντοπίζουν τυχόν λαθροθήρες.
Η ραγδαία αύξηση των τιμών του ελεφαντόδοντου και των κεράτων των ρινόκερων έχουν προκαλέσει την έκρηξη της λαθροθηρίας σε πολλά μέρη της Αφρικής.
Τον Αύγουστο, ένας λευκός ρινόκερος βρέθηκε νεκρός σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα πάρκα του Ναϊρόμπι.
Τα κέρατα ρινόκερου έχουν μεγάλη αξία στην Ασία, όπου χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική. Είναι κατασκευασμένα από κερατίνη, την ίδια ουσία, όπως τα ανθρώπινα νύχια.
Το World Wildlife Fund (WWF) στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και μάλιστα δώρισε τα μικροτσιπ καθώς και πέντε scanner, αξίας 15.300 δολαρίων. Ωστόσο, το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό κόστος παρακολούθησης κάθε ρινόκερου.
«Με τους λαθροθήρες να ακολουθούν όλο και πιο εξελιγμένες τακτικές, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί πιο προηγμένη τεχνολογία για την αντιμετώπιση της θανάτωσης της ζώων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το WWF της Κένυας.
Η νέα πρωτοβουλία «θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση της παρακολούθησης των ρινόκερων, την προστασία των ζώων στο χώρο τους και θα στηρίξει επίσης την καταπολέμηση της εμπορίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».
«Επιπλέον, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να συνδέσουν οποιαδήποτε υπόθεση με κέρατα που έχουν κατασχεθεί, κάτι που αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο δικαστήριο».
Αναλυτές εκτιμούν ότι εκτός από την προστασία των ρινόκερων, η εν λόγω πρωτοβουλία θα βοηθήσει και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία της τουριστικής βιομηχανίας της Κένυας.