Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Μικρό ναυάγιο στη δεύτερη έξοδο στις αγορές

H τραπεζική θύελλα που πλήττει από την περασμένη εβδομάδα τις τραπεζικές αγορές και το γεγονός ότι η Ελληνική οικονομία δεν πείθει προκάλεσα δυσκολίες στις ελληνικές προσπάθειες νέου δανεισμού. Ολα ξεκίνησαν από την Βουλγαρία πριν από μερικές ημέρες όταν μια τοπική τράπεζα αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας και μεταδόθηκαν από την Σόφια εικόνες από ουρές σε καταστήματά της. Ακολούθησε εχθές η ανάδειξη αντίστοιχου προβλήματος στην σημαντική πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo με αποτέλεσμα ένα κύμα ανησυχίας να διαπεράσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα της ισπανικής τράπεζας Banco Popular Espanol, η οποία ανέβαλε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου την οποία προετοίμαζε για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα φθινοπωρινά στρες τεστ.

Σε αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών είχε προγραμματίσει την δεύτερη έξοδο στις αγορές η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες και υψηλότερο κόστος.

«Παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%)», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών

«Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων», καταλήγει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων