Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα – Δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ

«Μετά από 8 δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης που γίνεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αυτά τα 8 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα.

«Θέλω να το πω: δεν είναι τέταρτο μνημόνιο αυτό που κάνουμε, δεν θα ξανάρθει εδώ η τρόικα!», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.   «Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχος για να αντιταχθώ στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν μια τιμωρητική δράση στην Ελλάδα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε ότι έδωσε μάχη για την κοινωνική διάσταση του τρίτου προγράμματος.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε και πρόσθεσε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.

«Έχετε οικονομική ανάκαμψη και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι οι δείκτες», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί και είπε ότι υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη και θεαματικές επιδόσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή.   «Την ίδια ώρα νέα δυναμική δίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν. Πιστεύω ότι η χώρα ξαναγίνεται ελκυστική», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε ότι η πρόοδος είναι εμφανής και απτή.

«Θέλω να σας συγχαρώ για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων μέσα στα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο που κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων στο Eurogroup.

Ειδικά για τη συμφωνία του Eurogroup, και την απόφαση για το χρέος, είπε ότι περιλαμβάνονται εξαιρετικά σημαντικά μέτρα που βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα.

«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας μέσα στα οποία θα δράσουμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη και αυτή είναι η φιλοσοφία της απόφασης μας», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ τόνισε ότι ήρθε η ώρα να γυρίσει η σελίδα και η Ελλάδα να ξαναβρεί την θέση της στην ΕΕ, να είναι μια κανονική φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ.

«To πεπρωμένο είναι πλέον στα δικά σας χέρια και σας καλώ να είστε προσεκτικοί», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα πατάει ξανά στα δύο της πόδια.   Επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει την εποπτεία που ισχύει για όλες τις χώρες του ευρώ.   «Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα» δήλωσε ενώ ειδικά για τη μεταμνημονιακή εποπτεία είπε ότι διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Θέλω να το πω: δεν είναι τέταρτο μνημόνιο αυτό που κάνουμε, δεν θα ξανάρθει εδώ η τρόικα!», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος χειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img