Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Νέο είδος βατράχου ανακαλύφθηκε σε πισίνα

Ένα επτάχρονο αγόρι στην Κολομβία προσκάλεσε μια ομάδα βιολόγων στο σπίτι του για να τους δείξει τι είχε βρει στην πισίνα: ένα μικρό, παράξενο βατράχι που είναι πιθανότατα άγνωστο στην επιστήμη.

Σύμφωνα με το news.in.gr ομάδα ερευνητών στην οποία συμμετείχε η WWF κατέγραφε τη βιοποικιλότητα στη σαβάνα του Ορινόκο, η οποία χωρίζει τις υγρές εκτάσεις του Αμαζονίου από την ξηρή οροσειρά των Άνδεων.

Η περιοχή αυτή της ανατολικής Κολομβίας θεωρούνταν κάποτε ερημότοπος, σήμερα όμως απειλείται από την εξάπλωση των φοινικόδεντρων που καλλιεργούνται για φοινικέλαιο.

Ο Καμιλίτο, γιος αγρότη, κάλεσε τους ερευνητές και τους έδειξε το βατραχάκι στην πισίνα, μήκους περίπου τεσσάρων εκατοστών. Ο ερπετολόγος της ομάδας Ντάνιελ Κουέντας δεν είχε ξαναδεί τίποτα παρόμοιο και άρχισε αμέσως να αναζητά περισσότερα δείγματα.

Βρήκε τελικά άλλα δύο βατράχια, τα οποία αναγνώρισε ως νέο είδος στην οικογένεια Microhylidae.

Λίγα είναι γνωστά για τα αμφίβια αυτής της ομάδας, ωστόσο πολλά μέλη της είναι γνωστό ότι σκάβουν λαγούμια στο έδαφος για να προστατευτούν την περίοδο ανομβρίας. Την περίοδο των βροχών τρέφονται συχνά με τερμίτες.

Η ανακάλυψη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στον επιστημονικό Τύπο, καθώς εκκρεμεί η επίσημη αναγνώριση του βατράχου ως νέου είδους.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά την αποστολή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης για την προστασία της σαβάνας του Ορινόκο από τα φοινικόδεντρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων