Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Νέο Grand Canyon στη … Γροιλανδία!

Με τη χρήση ραντάρ και ραδιοεντοπισμού ερευνητές ανακάλυψαν ένα άγνωστο φαράγγι που διατρέχει κάτω από το μέσον της παγωμένης ηπείρου της Γροιλανδίας. Το συγκεκριμένο φαράγγι θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στη διασπορά του νερού που προκύπτει από την τήξη του πάγου.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το Grand Canyon είναι αρκετά μεγάλο, διατρέχοντας περίπου 300 μίλια, με πλάτος που κυμαίνεται από 4 έως 18 μίλια και βάθος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, ο οποίος κήρυξε το Grand Canyon εθνικό μνημείο το 1908, είχε πει ότι το μεγάλο φαράγγι ήταν ένα «θαύμα της φύσης που είναι απολύτως μοναδικό σε όλο τον κόσμο».

Όμως, το Grand Canyon μπορεί να έχει πλέον παρέα. Ερευνητές από τον Καναδά και τη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τεράστιο νέα φαράγγι κάτω από το παχύ στρώμα πάγου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας. Το ακόμη ανώνυμο φαράγγι, το οποίο περνά μέσα από το κέντρο της Γροιλανδίας και καταλήγει στην βόρεια ακτή της, είναι περίπου 500 μίλια μακρύ και έχει βάθος περίπου μισό μίλι, γεγονός που το τοποθετεί στην ίδια κλίμακα με το Grand Canyon. Ενδέχεται το μέχρι πρόσφατα ανεξερεύνητο φαράγγι να διαδραματίζει ένα ρόλο στη μεταφορά του υπο-παγετώνιου νερού που παράγεται από τη συρρίκνωση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας και καταλήγει υγρό στους ωκεανούς αυξάνοντας την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας.

Πράγματι, ο αρχικός σκοπός της έρευνας που αποκάλυψε το φαράγγι και που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, ήταν να βοηθήσει στην απάντηση ενός από τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλιματολόγοι: πώς θα αντιδράσει το εκτεταμένο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, η οποία διαθέτει αρκετό παγωμένο νερό ώστε να αυξήσει το επίπεδο των θαλασσών κατά 7 μέτρα περίπου; Αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ακόμη πιο εκπληκτικά: σε μια εποχή όπου έχουμε κάμερες σε κάθε γωνία δρόμου και δορυφόρους που μπορούν να εντοπίσουν κάτι ακόμα και στο εκατοστό, ποιος θα πίστευε ότι ένα γιγαντιαίο φαράγγι δεν θα είχε ακόμα ανακαλυφθεί;

HTML tutorial

Το φαράγγι δεν είναι ορατό από το διάστημα καθώς βρίσκεται κάτω από ένα μεγάλο στρώμα πάγου. Όμως, οι ερευνητές ήταν σε θέση να το εντοπίσουν με τη χρήση ραντάρ αεροπλάνων που λάμβαναν σήματα από το βραχώδες υπόστρωμα κάτω από τον πάγο. Σε ορισμένες συχνότητες, ο πάγος είναι λειτουργικά διαφανής στα ραδιοκύματα. Σίγουρα κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν, όταν ο πλανήτης είχε χαμηλότερες θερμοκρασίες και ο πάγος που κάλυπτε τη Γροιλανδία ήταν λιγότερος, το φαράγγι θα περιείχε ένα ορμητικό ποτάμι που θα εκτεινόταν μέχρι το κέντρο του νησιού, ακριβώς όπως ο ποταμός Κολοράντο διατρέχει σήμερα το Grand Canyon.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων