Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Νέo ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων εκτιμάται ότι θα φθάσουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2013, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Άνθρακα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να φθάσουν τα 36 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2013, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1% έναντι του 2012 και κατά 61% έναντι του 1990, έτος αναφοράς σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 49 ερευνητές από δέκα χώρες.

Η έκθεση έρχεται να συμπέσει με τη σύνοδο του ΟΗΕ στην Πολωνία αυτή την εβδομάδα, με στόχο τη σύναψη νέας διεθνούς συμφωνίας, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν για αναστρέψουν αυτή την τάση. Οι εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν δραστικά και γρήγορα, αν πρόκειται να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου», δήλωσε η επικεφαλής της έκθεσης καθηγήτρια Κορίν Λε Κερ του Κέντρου Ερευνών Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή, του Πανεπιστημίου East Anglia.

Η έκθεση επιβεβαιώνει παράλληλα μια τάση επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η φετινή αύξηση κατά 2,1% είναι οριακά μικρότερη από την περυσινή 2,2% και χαμηλότερη από τη μέση ετήσια αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία 2,7%.

Δεν έχει, ωστόσο, επιβεβαιωθεί κατά πόσο η πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εκπομπών διοξειδίου σηματοδοτεί μια πιο μόνιμη τάση ή πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση με εκπομπές παγκοσμίως προκαλεί η Κίνα (27%) και ακολουθούν οι ΗΠΑ (14%) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (10%). Η μεγαλύτερη αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου το 2012 προήλθε από την Ινδία (7,7%) και την Κίνα (5,9%), ενώ πιο μέτρια ήταν η αύξηση στις ΗΠΑ (3,7%) και στην ΕΕ (1,8%).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων