Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Ναός του βασιλιά Πτολεμαίου Β’ ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή στο Γκάμπα Ελ Νουρ στην περιοχή Μπένι Σουέφ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανασκαφικής περιόδου, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου, αποκάλυψε τα ερείπια ενός ασβεστολιθικού ναού των Πτολεμαίων.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, δεδομένου ότι είναι ο πρώτος ναός από την εποχή του Πτολεμαίου Β’ που έρχεται στο φως στην περιοχή Μπένι Σουέφ.

«Η ανακάλυψη ενός τέτοιου ναού, θα ρίξει περισσότερο φως στην ιστορία της εποχής και του βασιλιά Πτολεμαίου Β’, ο οποίος βασίλεψε στη χώρα για 36 χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι ανασκαφές έχουν φτάσει στο δεύτερο επίπεδο του ναού, το οποίο αποτελείται από πολλά δωμάτια και αίθουσες εν μέρει γεμάτες με άμμο.

Ωστόσο, μια συλλογή από πήλινα αγγεία και ασβεστολιθικούς ογκόλιθους που φέρουν το διακοσμητικό πλαίσιο του Πτολεμαίου Β’ βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια.

Ο Μανσούκ Μπορείκ, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης αρχαιοτήτων της Μέσης Αιγύπτου, δήλωσε ότι οι πρώτες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Ίσιδα.

Οι εξωτερικοί τοίχοι της ανατολικής πλευράς του ναού είναι διακοσμημένοι με σκηνές από τον Πτολεμαίο Β στο πλευρό του θεού του Νείλου, Χάπι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων