Γράφει ο Ceteris Paribus
Πότε θα εκταμιεύσει ξανά το ΔΝΤ δόση για το ελληνικό πρόγραμμα; Το ζήτημα είναι εκτός δημόσιου διαλόγου διότι είναι πολύ ακανθώδες και… ενδιαφέρον. Κατά τρόπο περίεργο, που κινεί… υποψίες, η συνήθης δραματοποίηση για τις πιέσεις της τρόικας ώστε να δοθεί η επόμενη δόση είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη στο δημόσιο διάλογο αλλά και στα σχετικά ρεπορτάζ. Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλες οι αναφορές αφορούν την εκταμίευση των ποσών που αφορούν στους ευρωπαϊκούς πυλώνες της τρόικας (ΕΚΤ, Κομισιόν), χωρίς καμία αναφορά για το ΔΝΤ.
Κι όμως, βάσει του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος, το ΔΝΤ πρέπει να δώσει 1,8 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, άλλο 1,8 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο και στη συνέχεια: 3,5 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2014 και από 1,8 δισ. ευρώ για τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα του έτους. Το ότι σχεδόν δεν γίνεται καν λόγος για τα «λεφτά από το ΔΝΤ» οφείλεται σε έναν απλό λόγο: το Ταμείο έχει διαμηνύσει ότι, ασχέτως προαπαιτούμενων για κάθε δόση, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλη εκταμίευση για το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν πληρούνται με αυστηρότητα οι όροι που προβλέπει το καταστατικό του: ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος για το επόμενο (κάθε φορά) δωδεκάμηνο. Επειδή λοιπόν ήδη το επόμενο δωδεκάμηνο πέφτει μέσα στο χρηματοδοτικό κενό (αφού το παρόν χρηματοδοτικό πρόγραμμα τελειώνει για την ευρωπαϊκή τρόικα το Μάιο και, σύμφωνα με το Ταμείο, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έχει χρηματοδοτικό κενό), το Ταμείο αρνείται νέες εκταμιεύσεις. Για το τρέχον έτος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύσει 3,6 δισ. ευρώ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η ευρωπαϊκή τρόικα, από τη μεριά της, καθυστερεί 1 δισ. ευρώ από το τρίτο τρίμηνο και πρέπει να εκταμιεύσει άλλα 3,1 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο.
Είναι φανερό ότι χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ (και πολύ περισσότερο όλης της τρόικας) δεν μπορεί να κλείσει δημοσιονομικά το 2013! Ή, για να κλείσει, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στάση πληρωμών σε δαπάνες πολλών δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο!
Τι θα γίνει λοιπόν; Η Γερμανία, όπως ήδη γράψαμε, δείχνει να μη βιάζεται, και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση το Δεκέμβριο. Το σούπερ αισιόδοξο για την ελληνική κυβέρνηση σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για το νέο ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, το Δεκέμβριο, ώστε όλες οι δόσεις να προλάβουν να εκταμιευτούν εντός του έτους. Αν όμως η υπεραισιοδοξία αυτή δεν επιβεβαιωθεί, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα!
Το μυστικό που δείχνει πόσο «άνετο» είναι αλλά και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το ΔΝΤ, είναι το εξής: από τις αρχές του 2014, το Ταμείο θα αρχίσει να εισπράττει δόσεις αποπληρωμής του παλιού του δανείου προς την Ελλάδα. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το Ταμείο θα συνεχίσει, βάσει του ισχύοντος δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος, να καταβάλλει δόσεις μέχρι και το 2016: από το 2014 και μετά, θα δίνει στο ελληνικό πρόγραμμα περίπου όσα θα του επιστρέφονται! Συγκεκριμένα, το 2014 προβλέπεται να δώσει 8,3 δισ. ευρώ και να πάρει πίσω 7,34 δισ. ευρώ.
Μπορεί λοιπόν να επιμένει στους «τύπους» των προβλέψεων του καταστατικού του για τους όρους εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, πιέζοντας εκ του ασφαλούς τους Γερμανούς, που «δεν βιάζονται» για το νέο ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, να αποδεχτούν τους όρους του. Αν επιμείνει σε αυτό, τότε θα φανεί τι σημαίνει «επεισοδιακό διαζύγιο» με το ελληνικό πρόγραμμα και κατ’ επέκταση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα προσαρμογής.
Ιδού γιατί το ΔΝΤ είναι… άνετο και επικίνδυνο…