Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Ξεχειλίζει από αισιοδοξία ο προϋπολογισμός

Με δεδομένο ότι η Τρόικα δεν έδωσε το πράσινο φως και μέχρι το Μάιο θα χρειαστούμε νέο Μεσομακροπρόθεσμο, μπορούμε να θεωρούμε βέβαιο ότι ο αισιόδοξος προϋπολογισμός του 2014 που κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας χθες στη Βουλή, θα χρειασθεί έναν συμπληρωματικό. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ και έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ!

Ειδικότερα, η κυβέρνηση διπλασιάζει την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στα 812 εκατ. ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει οριακή μείωση χρέους, αύξηση εσόδων κατά 4% και πτώση δαπανών κατά 6%. Στα 6,8 δισ. το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. O προϋπολογισμός θα συζητηθεί στις 25 Νοεμβρίου στις επιτροπές της Βουλής και αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου να πάει στην ολομέλεια με την ψηφοφορία να προβλέπεται για τις 7 – 8 Δεκεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, διαβεβαίωσε ότι φέτος η ύφεση θα κρατηθεί στο 4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 4,5% στον προϋπολογισμό του 2013 και ότι ανακόπτεται ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών. Παράλληλα αποκλιμακώνεται το spread των ελληνικών ομολόγων και βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα.

Αναλυτικά, στον προϋπολογισμό του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος αναμένεται να είναι τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο για 344 εκατ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση και το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%). Το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να αρχίσει, σταδιακά, να μειώνεται. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 24,5% του εργατικού δυναμικού.

• Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ.

• Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.

• Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 320 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ.

• Προβλέπεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Θα διαμορφωθούν στα 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2013.

• Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,2 δισ. ευρώ ή 6% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2013.

• Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εκτιμώμενη εκτέλεση του 2013. Κατανέμεται σε 6,1 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 700 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

• Τίθεται στόχος για έσοδα 3,56 δισ. το 2014 από τις αποκρατικοποιήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων