Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη ζωή έχουν καλύτερη υγεία στα γεράματα

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη ζωή έχουν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερες σωματικές ικανότητες αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα απόλαυσης στη ζωή τους εμφανίζουν υπερτριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καθημερινών σωματικών προβλημάτων, σε σχέση με όσους έχουν μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση του κόσμου. Επιπλέον, οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους απαισιόδοξους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πως η απόλαυση της ζωής έχει άμεση σχέση με τα μελλοντικά προβλήματα κινητικότητας των ηλικιωμένων», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές του University College μελέτησαν 3.200 άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών για μια περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών. Μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον βαθμό απόλαυσης της ζωής από καθένα συμμετέχοντα στην έρευνα και, στη συνέχεια, συσχέτισαν την ψυχική κατάστασή του με τη σωματική ικανότητά του στις καθημερινές δραστηριότητές του.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι πιο ευτυχισμένοι και χαίρονται τη ζωή περισσότερο, εμφανίζουν πιο αργή επιδείνωση των σωματικών λειτουργιών τους όσο γερνάνε», δήλωσε ο Άντριου Στεπτόου.

Υψηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης από τη ζωή τους εμφάνιζαν όσοι ακόμα εργάζονταν σε σχέση με τους συνταξιούχους, όσοι ήσαν παντρεμένοι σε σχέση με ανύπαντρους και χήρους και όσοι είχαν ανώτερη μόρφωση και μεγαλύτερα εισοδήματα. Αντίθετα, όσοι έπασχαν από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιά, διαβήτη, αρθριτικά, εγκεφαλικό και κατάθλιψη είχαν χαμηλότερα επίπεδα απόλαυσης στη ζωή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων