Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Οι Αζέροι ήρθαν, μέσω ΔΕΣΦΑ, για να μείνουν

Έντονη κινητικότητα επιδεικνύουν τα στελέχη της Socar που βρίσκονται στην Αθήνα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συναντήσεις με το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγορά ενέργειας, αλλά και με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, προετοιμάζοντας την επίσκεψη του αφεντικού του αζέρικου φυσικού αερίου Ρόβγκανγκ Αμπντουλάγεφ στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως φαίνεται, δεν τους ενδιαφέρει μόνο το οικονομικό και νομικό σκέλος της εξαγοράς του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, αλλά κυρίως επιδιώκουν να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς στην Ελλάδα, το περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθουν τα πλάνα του ΔΕΣΦΑ τόσο για επενδύσεις, όσο και για δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Τα στελέχη της Socar δεν παραλείπουν να εκφράζουν στους συνομιλητές τους, το ενδιαφέρον της εταιρίας τους για επέκταση των δραστηριοτήτων του ΔΕΣΦΑ στην Ανατολική Ευρώπη και εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία, η οποία αφορά στην παροχή τεχνογνωσίας στο Διαχειριστή της Γεωργίας που αναμένεται να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα στις συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό και τον υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Παπαγεωργίου συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν έως την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ (αναμένεται έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), αλλά κυρίως στάθηκαν στο ρόλο της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Είναι φανερό ότι οι Αζέροι έχουν έρθει για να μείνουν στην Ελλάδα και αυτή την περίοδο χαρτογραφούν,  λεπτομερώς, το έδαφος στο οποίο στρατηγικά επέλεξαν εγκατασταθούν.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων