Στον Νίγηρα , οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέτρεψαν βήμα-βήμα μία καταστροφική, σύμφωνα με τους ίδιους, σύμβαση για εξόρυξη πετρελαίου από κινεζικό γίγαντα. Στο γειτονικό Τσαντ, οι κυβερνώντες αντέδρασαν πιο άμεσα , σφραγίζοντας μεγάλη κινεζική εταιρεία, αφού πρώτα την κατηγόρησαν για σοβαρές αμέλειες κατά του περιβάλλοντος. Στη Γκαμπόν , κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από κινεζική εξόρυξη και παραδόθηκαν σε κρατική εταιρεία.
Η Κίνα χρειάζεται τα πετρέλαια της Αφρικής όσο ποτέ. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών, που αντιμετωπίζουν μεγάλη φτώχεια, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό επιδεικνύουν πρωτοφανή αυτοπεποίθηση και χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις με τους κινεζικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς ως παράδοση άνευ όρων. Οι αναλυτές διερωτώνται αν με αυτό τον τρόπο προαναγγέλλεται το τέλος των ημερών επιρροής της Κίνας, ενός πολύ ισχυρού επενδυτή στην αφρικανική ήπειρο. Για χρόνια, η Κίνα έχει βρει πρόθυμους συνεργάτες σε όλη την Αφρική, όπου οι κυβερνήσεις εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη πολιτική ως εναλλακτική λύση ως προς τη Δύση .
Τώρα, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της Κίνας τίθενται υπό αμφισβήτηση από τις σύγχρονες αφρικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για αρπαγή των πόρων και αθέμιτες χρεώσεις από τους ξένους επενδυτές και ακυρώνουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τους προκατόχους τους, ακόμα και με κίνδυνο να εξαγριωθεί ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους τους .
“Αυτό είναι το μόνο που έχουμε “, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου του Νίγηρα Foumakoye Gado . “Αν οι φυσικοί πόροι μας φεύγουν μακριά, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να σωθούμε. Το βιοτικό επίπεδο του λαού μας δεν έχει ανέβει ούτε κατ’ ελάχιστον παρά τις υποτιθέμενες επενδύσεις των ξένων. Θα αγωνιστούμε για την πραγματική αποτίμηση του πετρελεαϊκού μας πλούτου. Μόνο τότε ίσως επιτρέψει κάτι στους ανθρώπους μας, οι οποίοι ζουν σε πλινθόκτιστα σπίτια, δεν έχουν ηλεκτρικό και πλένουν στο ποτάμι “