Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Οι ΗΠΑ ακυρώνουν οικονομική βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστίνη

Τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες έχει αναζωπυρωθεί και πάλι η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, με τις διαδηλώσεις εναντίον της ισραηλινής κατοχής να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την παροχή βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου, θα κατευθύνουμε αλλού περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν σε προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού» ανέφερε στους δημοσιογράφος ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού επανεξετάστηκε το θέμα ώστε να διαπιστωθεί αν τα χρήματα αυτά δαπανώνται προκειμένου να διασφαλιζονται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως τον περασμένο Ιανουάριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή εξέλιξη προειδοποιώντας πως θα παρακρατήσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους εάν δεν επιδιώξουν την ειρήνη με το Ισραήλ.

Αφορμή, βέβαια, για το τότε σχόλιο του Τραμπ ήταν πως «οι Παλαιστίνιοι σνόμπαραν τις ΗΠΑ, καθώς δεν συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

«Όταν μας έδειξαν ασέβεια πριν από μία εβδομάδα, καθώς δεν επέτρεψαν στον αντιπρόεδρο Πενς να συναντηθεί μαζί τους και εμείς τους δίνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και υποστήριξη, απίστευτα νούμερα, νούμερα που κανείς δεν κατανοεί — αυτά τα χρήματα παραμένουν στο τραπέζι και αυτά τα χρήματα δεν θα καταλήξουν σε αυτούς παρά μόνο εάν καθίσουν και διαπραγματευτούν για την ειρήνη», είχε τονίσει ο Τραμπ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων