Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι Θεσσαλονικιές Εβραίες- θύματα πειραμάτων στο Άουσβιτς

Το Μπλοκ 10 ήταν ένα κτίριο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου γίνονταν ιατρικά πειράματα σε γυναίκες από εγκληματίες γιατρούς. Τα θύματα ήταν τουλάχιστον 800 Εβραίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε αυτό το κτίριο το 1943 και το 1944. Περίπου 300 από αυτές επέζησαν από το Άουσβιτς και τις πορείες θανάτου που ακολούθησαν.

Σε εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Goethe, ο καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του που δημοσιεύτηκαν το 2011 και θα δείξει φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό.

Στο επίκεντρο της παρουσίασής του βρίσκονται τα ιατρικά πειράματα και οι συνθήκες ζωής στο Μπλοκ από την προοπτική των γυναικών που ήταν εκεί. Θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή των θυμάτων, καθώς και σχετικά με τις συνέπειες που είχαν για αυτές ο εγκλεισμός και οι ιατρικές επεμβάσεις. Ανάμεσα στις κρατούμενες στο Μπλοκ 10 ήταν πάνω από 100 Εβραίες από τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο Άουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α’Γκαντόλ, το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα.

Ο Καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ γεννήθηκε στην πόλη Σπάιερ το 1951, σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ημερήσια εφημερίδα, ως πανεπιστημιακός καθηγητής, δημοσίευσε βιβλία και άρθρα για το Άουσβιτς. Τιμήθηκε με το βραβείο Wächterpreis του Γερμανικού Ημερήσιου Τύπου, το Βραβείο του Ιδρύματος Άουσβιτς στις Βρυξέλλες, το Μετάλλιο Λέοπολντ-Φουξ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης.

Διάλεξη
23.06.2014, ώρα 20.00
Goethe-Institut Thessaloniki
Αίθουσα εκδηλώσεων, Βασ. ‘Ολγας 66, 546 42 Θεσσαλονίκη
Στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων