Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία απειλούν με χρεοκοπία πάνω από 260.000 επιχειρήσεις

Πάνω από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής.

Η ρύθμιση «Νέα Αρχή», η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας νεκρή για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, αναφέρει το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη. Στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμούν ότι εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου δεν υπάρξει μια νέα ρύθμιση, βελτιωτική της υφισταμένης, χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το kerdos.gr, σε αυτήν την περίπτωση το κόστος για τα Ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο καθώς όλα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με κοινό σημείο αναφοράς το δημοσιονομικό κόστος, προστίθεται.

Οπως γράφει η «Καθημερινή», ήδη στον ΟΑΕΕ χρειάζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» ίσως αποδειχθεί όνειρο θερινής νυκτός εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι, ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι η «Νέα Αρχή» είχε συμφωνηθεί κατά τη διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλισης και Πρόνοιας. Εκτοτε, έχουν υποβληθεί προτάσεις και στο γραφείο του πρωθυπουργού, έχουν ασκηθεί πολλαπλές πιέσεις από φορείς εμπόρων και εργοδοτών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σοβαρές ενδείξεις για το πόσο έτοιμο και αποφασισμένο είναι το κυβερνητικό επιτελείο να διεκδικήσει την αλλαγή των όρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, σε σημείο που η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε ακόμη και την επέκταση κατά δύο έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων προκειμένου να αντισταθμιστεί ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών για δύο παλαιότερα χρόνια και να διευκολυνθεί μια πραγματική «Νέα Αρχή» με την καταβολή τρεχουσών εισφορών.

Ηδη το ΙΚΑ είναι σε διαδικασία αναστολής υποβολής ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου για τις επιχειρήσεις που οφείλουν σωρευτικά περίπου 2 δισ. ευρώ και δεν καταβάλλουν ούτε τις μηνιαίες τρέχουσες εισφορές. Πρακτικά η αναστολή θα αφορούσε ακόμη μεγαλύτερο μέρος εάν το ίδιο το ΙΚΑ -κατά σχετική παρέκκλιση των κανόνων- δεν έσπευδε να τείνει χείρα βοηθείας προς τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές.

Γιατί είναι νεκρή η υφιστάμενη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγώντας το 95% των οφειλετών σε πλήρες αδιέξοδο; Διότι κάθε μήνας που περνά μειώνει σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις το ποσό των παλαιών οφειλών. Επί παραδείγματι τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει ο οφειλέτης να εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο των παλαιότερων οφειλών του. Οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση διολισθαίνουν στην επιλογή μη καταβολής ακόμη και των τρεχουσών εισφορών, καθώς γνωρίζουν ότι έτσι ή αλλιώς θα υποστούν αναγκαστικά μέτρα για μη εξυπηρέτηση των παλαιών οφειλών.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που από το σύνολο των οφειλετών μόνο 15.000 για ποσά περίπου 300 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, αναφέρει η «Καθημερινή».

Αποκαλύπτει επίσης, ότι από το ΙΚΑ έχει υποβληθεί πρόταση, η οποία προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι και 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60%, κατάργηση του επιτοκίου 8,15% και αύξηση των μηνιαίων δόσεων (σε 72 και πάνω) ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αλλαγή, η υποβολή των αιτήσεων θα είναι, όπως και στη «Νέα Αρχή», για μία και μοναδική φορά. Οι οφειλέτες που δεν υπαχθούν ή απολέσουν τη ρύθμιση, προτείνεται να έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής μόνο στην πάγια ρύθμιση του ν.4152/2013, χωρίς εκπτώσεις, με επιβολή ετήσιου επιτοκίου επί της κύριας οφειλής (8,15%) και καταβολή σε 12 ισόποσες δόσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων