Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Οι παιδικές αναμνήσεις σβήνουν από την ηλικία των επτά

Η μνήμη των παιδιών αρχίζει να υποχωρεί γρήγορα από την ηλικία περίπου των επτά ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με την Telegraph, oι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Πατρίτσια Μπάουερ του Κολλεγίου Έμορι της Ατλάντα, μελέτησαν στο εργαστήριο 83 παιδιά επί περίπου έξι χρόνια, από την ηλικία των τριών έως των εννέα ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι τα περισσότερα τρίχρονα παιδιά είναι σε θέση να θυμηθούν πάρα πολλά πράγματα που τους έχουν συμβεί πριν από ένα χρόνο και αυτές οι αναμνήσεις (σε ποσοστό 63% έως 72%) μπορούν να διαρκέσουν έως την ηλικία των πέντε ή έξι ετών. Από την ηλικία όμως των επτά ετών, οι αναμνήσεις σβήνουν πλέον και, όσο περνάνε τα χρόνια, το φαινόμενο χειροτερεύει. Ήδη στην ηλικία των οκτώ έως εννέα ετών, τα περισσότερα παιδιά θυμούνται μόνο το ένα τρίτο (γύρω στο 35%) των εμπειριών που είχαν πριν την ηλικία των τριών ετών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κύριος λόγος είναι ότι τότε περίπου αλλάζει ο τρόπος δημιουργίας αναμνήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πριν την ηλικία των επτά ετών, οι μνήμες σχηματίζονται με ένα πιο ανώριμο τρόπο στον εγκέφαλο, χωρίς να έχουν αίσθηση του χώρου ή του χρόνου. Όσο όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, σχηματίζουν μνήμες με πιο ενήλικο τρόπο.

Παράλληλα, οι αναμνήσεις στα παιδιά σβήνουν πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τους μεγάλους. Ωστόσο, αν κάποια πολύ πρώιμη μνήμη καταφέρει να επιβιώσει έως το δέκατο έτος της ζωής τους, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες κάποιος να τη θυμάται μέχρι πιο προχωρημένη ηλικία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img