Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι «σούπερ νόβα» και το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Ιωάννης Μελόστομος

Η πολιτική ιστορία των τελευταίων ετών είναι διαδοχικές εκρήξεις «σούπερ νόβα». Όλοι οι «καινοφανείς αστέρες» έσκασαν μαζεμένοι. Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς. Έπεται και συνέχεια. Θα είναι μάλλον ο Τσίπρας. Σε μια στιγμή που η χώρα θα ήθελε Ανδρέα Παπανδρέου. Θα ήθελε αλλά δεν τον έχει. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου. Προσπαθεί και προσπαθούν πολλοί μαζί του για να γίνει αλλά ακόμη δεν το έχει καταφέρει. Κι ο ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου για να παιχτεί σωστά πρέπει να παιχτεί με μεγάλη προσοχή, στη βάση μεσο – μακροπρόθεσμου ορίζοντα και όχι με βάση το κυνήγι της επόμενης ατάκας του Μουρούτη στο twitter.

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να μείνει όρθιος μπροστά σε αυτά που έρχονται οφείλει έναντι της εμπιστοσύνης που του δίνει ο ελληνικός λαός, να αισθανθεί το ιστορικό του χρέος και να μη την σπαταλήσει σε επικοινωνιακούς χειρισμούς που δεν θα αποφέρουν παρά μόνον νέα δεινά για τον τόπο μας.

Ο Βενιζέλος στήνει μια μεγάλη παγίδα. Άνοιξε το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Και το έκανε με μια πρωτοφανή πολιτική θρασύτητα, σαν να λέει στους πολίτες την επομένη των εκλογών «ότι κι αν ψηφίζεται, εμείς θα κυβερνάμε». Και η απάντηση που εισέπραξε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «καταργήστε το μπόνους αλλά πάμε σε εκλογές». Άρπαξε αμέσως το «τυράκι» χωρίς να δει τη φάκα.

Ποια είναι η φάκα; Αλλιώς διαπραγματεύεσαι και ψάχνεις σύμμαχο όταν είσαι πρώτο κόμμα και έχεις πάρει το μπόνους των 50 εδρών κι αλλιώς διαπραγματεύεσαι αν είσαι πρώτο κόμμα, χωρίς το μπόνους. Σε αυτή τη φάση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πέτυχε να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις ευρωεκλογές, θα έπρεπε να απαιτήσει να τηρηθούν οι όροι του παιχνιδιού και τίποτα περισσότερο. Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη στη βουλή και υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση για να γίνει κυβέρνηση στην ώρα της. Οι διεργασίες σε όλο το πολιτικό φάσμα θα είναι ραγδαίες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται να πάρει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του, χωρίς εξασφαλισμένους συμμάχους. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από ένα ακόμη «σούπερ νόβα», αρκεί να μην παρασυρθεί σε μια λογική «εδώ και τώρα».

Αντιθέτως, ο Βενιζέλος θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις για να προλάβει να είναι «μέσα στα πράγματα». Κι ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει αμέσως. Είναι πολιτικό λάθος. Κι όσο πιο γρήγορα το διορθώσει τόσο πιο αξιόπιστα θα μπορέσει να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, όταν έρθει η ώρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων