Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Μπάιντεν

Τις δυνατότητες αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Το ίδιο θέμα εξάλλου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κ. Σαμαράς την ερχόμενη Τρίτη, στο Ισραήλ όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου των δύο χωρών “Government to Government”. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και, άρα, η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Σε ότι αφορά τώρα τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της συνάντησης, καθώς οι δύο άνδρες μίλησαν για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο κ. Σαμαράς στο Ισραήλ, για θέματα εμπορίου και για την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθηθεί η συμφωνία διαντλαντικού εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για όλο το φάσμα των οικονομικών προβλημάτων, υπογράμμισε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός αλλά και τα επιτεύγματα όπως το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελληνικής προσπάθειας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έλθει στην χώρα η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Με τον κ. Μπάιντεν συζήτησε και τα θέματα της ευρύτερης περιοχής επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πια το σημείο σταθερότητας σε έναν ασταθές περιβάλλον. «Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε κυβερνητική πηγή» και πρόσθεσε ότι «αυτό εισπράξαμε από τις επαφές με τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς και αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων