Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι φορολογούμενοι επιβεβαιώνουν τον Γκουρία

Λίγες ώρες μετά την βόμβα που εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria, ότι το 2020 το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται στα αστρονομικά επίπεδα του 157% και όχι στο 124% του ΑΕΠ όπως θεωρεί η Τρόικα, οι φορολογούμενοι ήρθαν να τον επιβεβαιώσουν έμμεσα, αφήνοντας απλήρωτους φόρους 1,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν πλέον τα 7,284 δισ. ευρώ.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό 0,6%, με αποτέλεσμα το μέσο πραγματικό ΑΕΠ να υπολογίζεται στο 2,1% αντί 2,9%, σε ένα διεθνές περιβάλλον μάλλον “θολό” που δεν θα επιτρέπει μεγάλη αύξηση των επενδύσεων. Έτσι, η ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πέσει στα επίπεδα της βραδύτερης ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% θα επιτευχθεί μόλις το 2018. Δηλαδή, με αυτό το σχέδιο δεν βγαίνει μείωση του χρέους.

Η φορολογική κόπωση των πολιτών εκτιμάται ότι θα ενταθεί όσο ο χρόνος περνάει, καθώς δεν υπάρχει προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης. Ήδη τα ληξιπρόθεσμα φτάνουν τα 60,645 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 15-18 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.

Πάντως, από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί 2,447 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα, με τις ρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν από τη μία αλλά και τη βροχή κατασχέσεων από την άλλη πλευρά να έχουν διαδραματίσει το δικό τους ρόλο στην αύξηση των εισπράξεων. Σημειώνεται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 211 έλεγχοι με το ποσοστό εισπραχθέντων έναντι βεβαιωθέντων φόρων να φτάνει σε 46,1%, έναντι 596 ελέγχων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η φοροδοτική αδυναμία είναι αποτέλεσμα της εξαετούς ύφεσης που εισέρχεται σε λίγο στον έβδομο χρόνο, στην πρωτοφανή ανεργία των 1,5 εκατ. ανέργων και στην απουσία ρευστότητας στην αγορά που έχει αφυδατώσει την οικονομία. Είναι προφανές ότι η «βόμβα» Γκουρία ήρθε να αποκαλύψει τις ψευδαισθήσεις ή τα ψέματα της κυβέρνησης.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων