Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μιλούν για την κλιματική αλλαγή

Το πολικό ψύχος που έχει καλύψει τα Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύει τη ρητορική των επικριτών της κλιματικής αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι το 97% των επιστημόνων συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει εξαιτίας του ανθρώπου, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ θερμοκρασιών είναι η τέλεια απόδειξη ότι ο πλανήτης δεν θερμαίνεται.

Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες αποδεικνύουν ότι ο πλανήτης μας είναι ακριβώς όσο κρύος όσο ήταν πάντα; Όχι, καθόλου. Αλλά δεν αποδεικνύει μόνο αυτό.

Παρά τους ανέμους που πλησιάζουν τους -60 βαθμούς Κελσίου στο Σικάγο και τις θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές του Καναδά είναι ψυχρότερες από εκείνες του πλανήτη Άρη, οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας συνεχίζουν να λιώνουν, οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται και η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη από ό, τι πολλοί επιστήμονες πίστευαν.

Οι χειμώνες έχουν γίνει όλο και θερμότεροι τον τελευταίο αιώνα και παρά την πρόσφατη περίοδο με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να κάνει αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτές οι πολικές θερμοκρασίες, ακόμα χειρότερα. Με άλλα λόγια, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας λιώνουν, η βόρεια πολική περιοχή εξισώνει τις θερμοκρασίες της με νοτιότερες περιοχές, προκαλώντας την επιβράδυνση των αέριων μαζών σε μια κυκλική ζώνη γύρω από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

HTML tutorial

Αυτές οι αέριες μάζες βρίσκονται συνήθως στην περιοχή της Αρκτικής με ανέμους άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, όμως ριπές μπορούν να διαφύγουν μερικές φορές όταν το ρεύμα επιβραδύνεται, σύμφωνα με το Time. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, με τη διαφορά ότι έχει διαφύγει ένα αρκετά μεγαλύτερο κομμάτι αέριων μαζών από το συνηθισμένο και έχει προχωρήσει νοτιότερα.

Ένα είναι σίγουρο: η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί από ένα μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο. Οι μακροπρόθεσμες τάσεις έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) αναφέρει ότι είναι «πολύ πιθανό» ο άνθρωπος να είναι η κυρίαρχη αιτία.

Έτσι, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, η τρέχουσα παγωμένη κατάσταση των Ηπα και Καναδά μπορεί να είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ναι, ο πλανήτης θερμαίνεται – και η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων