Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι 124 μεταρρυθμίσεις που έρχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση

Eκατόν είκοσι τέσσερις αλλαγές έρχονται στην αυτοδιοίκηση, σαρανταεννιά εκ των οποίων θα υλοποιηθούν εντός του επόμενου εξαμήνου, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη Mεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, που έχει συνταχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και την Ομάδα Δράσης της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπονται σε μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιά .

Οι προτάσεις και οι προτεινόμενες αλλαγές αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση εργασίας της συντονιστικής επιτροπής που συντόνιζε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και συμμετείχαν ηΖωρζέτα Λάλη, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της Γερμανικής κυβέρνησης και της Πρεσβείας της Γερμανίας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) καθώς και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξειδίκευση των προτεινόμενων μεταρρυθμιστικών δράσεων του Οδικού Χάρτη, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και η άμεση προώθηση των απαιτούμενων δράσεων υποστήριξης της εφαρμογής τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η ενσωμάτωση των μεταρρυθμίσεων θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τη λειτουργία της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα συνδράμει στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και των προοπτικών της.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα σχέδια δράσης, τα οποία επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τομείς όπως:

  • η κατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης
  • η απλούστευση των διαδικασιών οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ
  • η μείωση των διοικητικών βαρών των υπηρεσιών των ΟΤΑ προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και
  • η ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Τέλος, αποφασίστηκε η μηνιαία αναφορά της προόδου των μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης των ΟΤΑ, ο οποίος θα συνδυάζει την Ευρωπαϊκή εμπειρία και καλή πρακτική, με την εθνική τεχνογνωσία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων